Home » Q&A » Svar på junispørsmål 2015

Svar på junispørsmål 2015

Når føler du deg lykkeligst?
Når jeg legger meg om kvelden, med Åsmund som holder rundt meg, lukker øynene og tenker igjennom dagen. Da tenker jeg på små og store ting med den dagen som har vært bra, og ting jeg ser fram til. Da kjenner jeg på en enorm takknemlighet over hvordan livet er, og det fyller meg virkelig med glede. Det har absolutt ikke alltid vært sånn, og jeg tror kanskje det er nettopp derfor jeg kjenner sånn på det nå

Dersom Risør ikke var et alternativ, hvor i Norge ville du ellers bodd?
Hmmm. Vanskelig! Fordi, noe av det viktigste for meg er jo å bo i nærheten av familien, og så elsker jeg Sørlandet. Hvis Risør ikke var et alternativ, kunne jeg derfor godt ha tenkt meg å bo i en av nabobyene, sånn at jeg hadde familie i ganske så umiddelbar nærhet, og samtidig bodde på Sørlandet. Men, hvis det var sånn at jeg absolutt ikke hadde noe forbindelse med Risør, kunne det nok godt ha blitt Trondheim eller Bergen. Det er to byer jeg trives veldig godt i!

IMG_6215

Har du en yndlingsfilm? I så fall, hvilken?
Løvenes Konge og Totoro to filmer jeg kan se tusenvis av ganger, uten å gå lei. Av filmer beregnet på et litt mer voksent publikum, er faktisk Notting Hill en av favorittene mine. Jeg tror det er fordi jeg så den da jeg var sånn rundt 10 år, og forelsket meg i alt i den. Siden da har den stått mitt hjerte veldig nær, og selv om det ikke er en banebrytende og dyp film på noen måte, gjør den meg glad og får meg til å le

Hvordan kan man kort og greit forklare andre at man ikke drikker alkohol? Når de spør meg om hvorfor jeg ikke drikker, føler jeg at jeg prøver å rettferdiggjøre eller unnskylde at jeg ikke drikker (f.eks: “jeg liker bare ikke smaken…” eller “det har ikke noe med kristendom å gjøre, altså..”), fordi jeg ikke vil fremstå som dum. Huff, det kjennes ikke bra i det hele tatt…..
Vet du, jeg synes det noen ganger da er fint å svare “hvorfor drikker du?” i retur. De fleste blir da litt satt ut med det første, og begynner dermed å ramse opp årsaker (fordi det er godt/sosialt/gøy osv). Da er et fint svar “samme grunner for at jeg velger å ikke drikke. For meg er det ikke noe godt/det er mindre sosialt/ikke gøy (avhengig av hvilke årsaker de har trukket fram)” eller lignende. Da har den som spør, fått reflektere litt over sitt eget valg og ståsted, og du har sluppet å gå rett i forsvarsposisjon, men i stedet forklart at for deg oppleves det annerledes, og that’s it. Prøv det ut neste gang, og fortell meg åssen det gikk!

Liker du å sole deg? Bruker du evt. solfaktor?
Både ja og nei! Jeg liker å sløve i sola; småsove, lese, slappe av. Men, jeg får lett maur i kroppen, og orker derfor ikke holde på så lenge av gangen. Bruker alltid solkrem når jeg er “aktivt ute i sola” på den måten, og da alltid faktor 30. Har jeg fått et jevnt og fint grunnlag med farge, hender det at jeg trapper litt ned med smøringen, men passer på å ikke bli brent

Hvis du bare kunne valgt fem ting, hvilke ting ville du valgt å redde ut av leiligheten hvis den stod i brann?
Ånei, brann er det skumleste jeg vet! Fikk en klump i magen av å svare på dette, merker jeg. Iiiisjj! Det måtte ha vært boksen med bilder og saker fra bryllupet vårt, backup-PC’en, et bilde jeg har med gamle frimerker fra Risør, kosedyret mitt Glisen (hihi), og et maleri vi fikk til bryllupet av en familievenn. Tror jeg. Sånt som kamera og den slags går jo på forsikringa, og er sånn sett lett å erstatte!

Visste du at burts bees bruker allergi fremkallende stoffer i produktene sine?
Det gjør strengt tatt så og si alt av kosmetikk (og mye av det vi putter i munnen også), så joda!

Hvilke matvarer spiser du nesten hver dag?
Knekkebrød (de grove med masse frø som selges på Rema! De i sånn brun pose, som har havsalt og urter på seg), en eller annen form for løk (hvitløk, rødløk, gul løk, vårløk eller purre) og banan

Hva liker du best å spise i helgene?
Vi har ikke noe fast fredag- eller søndagsritual på matfronten, og spiser da vanlig sunn mat disse dagene, men på lørdag har vi et ritual. Da liker jeg å starte dagen med en usunn frokost i form av bakevarer eller lignende, med Tine Iskaffi til. Så er det litt småspising av lørdagsgodteri, frossenpizza med brus på kvelden, og enda litt mer godteri. Supersunt og nyyydelig, hoho! Det er også den ene dagen i uka vi skeier sånn ut, når sant skal være sagt

IMG_6184

Liker du smaken av kjøtt?
Da jeg slutta å spise kjøtt, synes jeg at noe bearbeidet kjøtt smakte godt, samt kylling. Per idag hadde jeg nok ikke likt kjøtt, da. Det er jeg ganske så sikker på, hehe!

Hvorfor sluttet du å spise kjøtt? Var det kun pga. dyrevelferd?
Jeg har egentlig aldri vært veldig glad i kjøtt generelt, og med årene ble jeg mer og mer bevisst på at maten jeg spiste hadde vært levende vesener med tanker og følelser. Dette med at jeg ikke var spesielt glad i kjøtt, var absolutt hovedgrunnen til at jeg la det på hylla. Med andre ord så jeg ikke helt vitsen i å spise kjøtt når det a) ikke var spesielt godt. b) ga meg dårlig samvittighet. c) var dyrt (på den tiden levde vi skikkelig på sparebluss. Jeg synes absolutt kjøtt og animalske produkter skal koste, altså!) d) ikke er spesielt sunt. Vinn, vinn, vinn, med andre ord!

Hvem var Pipi Salavivvi, og tror du ho lever ennå? (Spørsmål fra pappa! Hihi, så søtt!)
PipiSalavivvi var min fantasivenn som barn. Jeg tror jeg så henne for meg som en ung voksen, kul dame. Til en viss grad eksisterer hun vel inni meg fortsatt, og hun var i alle fall en trygg person å søke trøst hos i barndommen, da ting kanskje var litt ekstra vanskelig!

Hvilken følelse har du rundt det å dra til dyrehager, akvarier og lignende? Selv er jeg veldig glad i dyr, og synes det er spennende med slike besøk, men samtidig får jeg en vond følelse med tanke på at det er ville dyr i fangenskap. Hva tenker du om dette?
Dyrehager har jeg ikke besøkt på mange år, og har heller ikke lyst til det, av samme grunner som du nevner. Akvarier har jeg også med årene fått litt avsmak på, så jeg er nok enig med deg!

Hvis du har en fridag midt i uka, hva vil du helst fylle den med?
Det kommer litt an på hvordan uka og helga ellers ser ut. Hvis det er en travel og sosial uke, kan en fridag midt i uka lett tilbringes foran dataen dagen lang, med blogging, te/kaffi og musikk/dokumentarer, samt litt sysling med husarbeid. Det er veldig hyggelig, synes jeg! Om det derimot er en stille uke på sosialiseringsfronten, vil jeg gjerne bruke dagen på å være med venner. Kanskje starte ut med en lunsj med noen, og så titte litt rundt i butikker, etterfulgt av middag med noen andre. Trøkke mest mulig hygge inn på en dag, med andre ord!

Hei, har dere begynt å konkretisere når flytting til Risør skjer? Jeg synes jeg ser flere innlegg og drømmende tanker rundt det, så det oppleves som det er på vei til å skje snarlig.
Well spotted! Vet du, jeg vet ikke stort mer enn dere. Vi er klarere enn noen gang før, i forhold til Åsmund og jobb osv, men langt ifra noe konkret. Det er fortsatt på “det kan skje om 6 måneder, det kan skje om 3 år”-stadiet. Det er så mye som må klaffe! Allikevel klør jeg mer og mer i fingrene etter å flytte for hvert år som går, og jeg tror det at vi nå har bodd i denne leiligheten i snart 3 år, og at vi har bodd i Oslo i snart 6 år, gjør det hele forsterket. Det er jo så innmari lenge! Det var sommer begge gangene vi flyttet, så denne tiden på året setter meg nok litt ekstra i flyttemodus!

OKAY nå kommer et spørsmål jeg aldri trodde jeg skulle stille, og det blir kanskje mer et ønske… Nemlig hva slags maskara bruker du og ville du laget et sminkeinnlegg ? ? ? Synes du sminker deg så lekkert, så skulle gjerne plukket opp noen tips. ;) (Og i samma slengen, gjerne tips til milde hud- og naturvennlige sminkefjerningsprodukter/kremer også?)
Hoho! Først: Tusen takk for det! Så hyggelig sagt! Jeg regner med du så denne videoen? Der brukte jeg en maskara fra Isadora (husker ikke hva den het?), og nå bruker jeg en fra Gosh som heter Crazy Volume. Begge merkene er dyrevennlige! Jeg kan godt lage et sminkeinnlegg (vurderer en skikkelig sminkevideo, ettersom det kom noen forespørsler om det etter den forrige videoen!). Da tenkte jeg å snakke litt om krem/sminkefjerner også. Vi får se!

IMG_5958

Hva er yndlings TV-serien din?
Med unntak av et par timer med God Morgen Norge i desember, da jeg var syk, og de få minuttene Mew var på Senkveld i vår, har jeg ikke sett på TV i det hele tatt her hjemme, siden i september/oktober i fjor! Har bare sett på NRK nett-TV, så det har blitt mest dokumentarer som ligger der. Hvis jeg allikevel skal trekke fram en all time favorittserie, må det bli noe så klassisk som Sex and the City. Den kan jeg se om igjen og om igjen uten å gå lei!

Ditt favorittbrettspill?
Jeg elsker spørrespill! Har ikke konkrete spillfavoritter, men alt som har med spørsmål å gjøre, får stjerne i boka av meg!

Har du mange venner som også er pescetarianere eller vegetarianere?
Ja, en del faktisk! Tenker ikke stort over det til vanlig, men når du nå spurte, begynte jeg å gruble. Det blir i alle fall 9 stykker! Helt sikkert flere også! Åi! Men, min mann, min familie og flesteparten av mine aller nærmeste venner er kjøttspisere.

fiskekake-tomatsalat

Hvis du “måtte” tilbringe ett år utenfor Norge – hvor ville du reist og hva ville du gjort?
Jeg tror jeg ville bodd et år i Tokyo. Bare fordi det virker så spennende og annerledes (har en kamerat som bor der, og skryter veldig!). Eller i en by i England, fordi jeg elsker England. Jeg ville nok spart opp nok penger i forkant, og rett og slett kun fokusert på foto og blogg det året. Opplevd så mye som mulig, kanskje tatt på meg noen fotojobber og skrivejobber for norske nettsteder, om mulig. Det hadde helt sikkert vært veldig spennende!

Jeg pleide å blogge tidligere, og vurderer å starte igjen, men har så mange dumme “men hva skal jeg skrive om”-tanker… Noen tips til hvordan man sparker seg selv i rævva og setter i gang?
Skriv en liste for deg selv med de topp ti tingene du liker å lese om på andre blogger. Skriv så en liste med de topp ti tingene du selv likte å blogge om tidligere. Sammenligner du listene, får du sikkert mer enn ett punkt som er likt på dem begge, og de like punktene fokuserer du på. Tenk at du først og fremst poster til deg selv, og for deg selv. Det gjør det lettere! Lag så poster som omhandler de like punktene. Etter noen poster, og litt respons (del på Facebook eller på andre medier!), blir det straks litt gøyere, og da kommer som regel også inspirasjonen flytende. Lykke til!

Når ble du pescetarianer? Kunne du tenkt deg å bli veganer?
Jeg spiste min siste kjøttbit 30. august 2009! Med andre ord nærmer det seg seks år siden, woho! Nei, jeg kunne nok ikke vært veganer. Jeg ser allikevel virkelig opp til de som er det, og fryder meg over at det stadig kommer veganske alternativer på spisesteder og i matbutikkene.

Når dere flytter til Risør, har du tenkt å ta lappen da? Hvordan er det med busstilbudet der? Etter at vi flyttet tilbake igjen til “bygden” var jeg nødt til å ta lappen, og så lurte jeg på om det blir det samme for deg :)
Busstilbudene i Risør er strengt tatt til å le av. Sist jeg sjekket, er det snakk om at det går en buss hver andre time ut av sentrum, og en bybuss noen ganger om dagen.. Ikke noe å basere seg på, med andre ord! Det aller meste er det gangavstand til i Risør, om en bor sånn passe sentralt. Allikevel har jeg ikke sett bort ifra at jeg kanskje må skaffe meg en eller annen form for sertifikat. I første omgang kanskje bare til en moped (Vespaaaa!)! Men, vi får se. Må jeg, så må jeg, liksom.

Hei Ina! Jeg har lest bloggen din i mange år nå, men aldri lagt igjen en kommentar, så nå er det på tide! Jeg har lenge hatt lyst til å bli pescetarianer, men føler det er litt vanskelig å ta det steget. Samboeren min bare himler med øynene når jeg snakker om det og skjønner ikke i det hele tatt hvorfor jeg har lyst til å slutte å spise kjøtt. Han er kjøttelsker, og vokst opp med kjøtt til alle middager og synes det er det beste ved hele måltidet. Jeg har ikke lyst til at vi skal begynne å lage to middager heller, da det å lage middag sammen er noe vi gjør hver dag. Har du noen tips til meg?
Hurra for den første kommentaren! Så kult at du vurderer det! Når dere feks har en wok, så går det jo godt an å woke grønnsaker i en wokpanne, og kjøtt i en annen. Så tilsetter han bare kjøtt i sitt, før han spiser, og du lar være. Eksempelet kan tas videre, og det blir da ikke to forskjellige middager. Så kam du jo forsiktig prøve å innføre litt kjøtterstatninger, og så kan dere spise flere fiskeretter enn dere nå gjør. Det er i alle fall en mulig måte å prøve det ut på! Å lage to forskjellige middager skjønner jeg godt at du ikke gidder, hehe! LYKKE TIL!

IMG_5067

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
  1. viss du lager middag, lager du då kjøtt til Åsmund? hehe, tankane mine spant litt vidare frå alle mat-spørsmåla:) Fine svar, alltid spennande å sjå kva folk lurar på, hehe:)

    1. Nei, vi gjør det aldri slik. Middagene er alltid felles, hvor begge spiser det samme. Til frokost, lunsj og kveldsmat har vi derimot oftest hvert vårt. Tusen takk for det! Ja, det er så moro å svare også!

  2. Jeg vet egentlig at jeg har mye å skravle om dersom jeg starter en blogg, det er bare å starte :-) Nå ga du meg motivasjon, Ina. Fine svar til alle andre også, likte spesielt det ang alkohol – det kan brukes i mange sammenhenger!

    Du er klok og morsom og veldig inpirerende, tusen takk for at du svarte på spm mine :-)

    1. Så bra! Du får legge igjen adressa her om du begynner! Tusen takk for de finfine og oppmuntrende ordene, rosen og spørsmålene dine!

  3. Vil anbefale deg å ta billappen med en gang, ettersom at du óg kan kjøre scooter og moped på det samme sertfikatet- for tar du kun mopedlappen blir det fort 6-7 tusen “ut av vinduet ” hvis du kommer på at du egentlig vil ha billappen kort tid etter:)

Kommentarer deaktivert.