Home » Middag » Oppskrifter » Soyakjøtt

Soyakjøtt

soyakjøtt

I velassorterte matbutikker finner man nå mange forskjellige kjøtterstatninger i frysediskene, og om en som veggis har lyst på “pølser”, “burgere” eller “filét”, er det ikke vanskelig å få tak i det. Heldigvis! Selv spiser jeg kjøtterstatninger kanskje et par ganger i måneden, periodevis oftere, og da er det godt å ha litt å bytte på. Som f.esk tørkede soyaprodukter som man selv tilbereder!

Man får for eksempel kjøpt det i helsekostforretninger (spør betjeningen om du ikke finner fram!), og det kommer ofte i forskjellige “kjøttformer” (typ boller, farse osv). Igår gikk vi for”kjøttstrimler” til middagen, og det ble så bra! Tørt soyakjøtt kan tilberedes på forskjellige måter, men selv liker jeg best dette:

– Forsyn deg med en passe mengde “kjøtt” fra posen, og legg det i en gryte med en god del vann i (“kjøttet” suger opp mye av vannet). Hell på slump oppi en god del soyasaus, en grønnsaksbuljongterning og litt liquid smoke (kjøpes f.eks på Meny. Rett og slett røykaroma, som gir en nydelig røkt smak til “kjøttet”. Veldig drøy i bruk, så litt holder i massevis!) og matolje. Kok opp under omrøring, skru ned plata på middels varme, og la det småkoke med litt omrøring nå og da, i ca 30 minutter.
– Hell av alt vannet, og sett “kjøttet” til side i en bolle, med gladplast over, slik at det holder seg mørt.
– Stek det, kok det i en rett, krydre, som du ønsker. Det smaker veldig godt i gryteretter, wok, taco eller annet hvor det brukes en del saus og krydder. Vi brukte det i en grønnsaksgryte med asiatiskinspirerte smaker. Mmm!

Tørt soyakjøtt som en selv tilbereder er gjerne billigere enn de fryste “ferdigvariantene” fra matbutikken, så for en slunken lommebok er dette kanskje tingen? Én pose holder til flere ganger, og en kan også lage opp alt på en gang, og fryse ned i passe porsjoner. Husk bare at oljer og krydder er viktig for å få fram en god smak i soyakjøttet du selv tryller fram; uten dette smaker det veldig kjedelig, nemlig!

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
  1. Jeg har prøvd utrolig mange av disse soyakjøtt typene man får kjøpt i Norge og Sverige og ja, jeg anbefaler også at man passer på å bruke det i en rett med mye krydder. Hvis ikke smaker soyakjøttet rett og slett soya, og personlig er jeg ikke en fan av den smaken i det hele tatt.

    1. Hehe, ja! Disse man selv lager, synes jeg i alle fall man behøver å gjøre det med. Og da blir det veldig godt!

Kommentarer deaktivert.