Home » Hverdagsblogg » Stas og moro » Tilbakeblikk » Sankthansaften, nå og den gang da

Sankthansaften, nå og den gang da

Oppvokst i en liten kystby på Sørlandet var Sankthansaften en av mine favoritter som barn. Nyttårsaften var for bråkete (fyrverkeri!) og kald, men Sankthansaften havnet “alltid” på en varm og solfylt dag, hvor vi “alltid” tilbrakte dagen på en holme i den vakre Risørskjærgården, med bading og grillmat hele dagen. På lik linje med “alle” andre i byen vår. Kveldsdisen kom krypende, og vi kledde på de solvarme kroppene våre, og båtet nesten helt ut til fyrtårnet Stangholmen for å se det store Sankthansbålet. Sjøen var “alltid” stille, og full av andre båter med blide sommermennesker i, og å se det store bålet var alltid like spennende. Da jeg la meg til å sove med saltsmak på huden Sankthansaften, kunne jeg fortatt se bålet brenne der ute i havgapet…

I senere tid, det vil si Oslotid, har Sankthansaften blitt mer til en vanlig dag. Jeg får det liksom ikke til å bli det samme her i storbyen, men en vakker dag flytter vi tilbake til kjære Risør, og da blir det Sankthans som i barndommen igjen. Forhåpentligvis! Dagens Sankthansaften har jeg tilbrakt på messe for Lush på Oslo Vegetarfestival, hvor jeg blant annet møtte fine Silje bak bloggen siljesreise.com, som jeg hadde savnet mye! Fikk også hilse på flere av dere blogglesende veggiser, og pratet om og solgt mye Lush. Veldig, veldig koselig det óg!

Hvordan er deres Sankthansaften? Og hvordan husker dere den fra da dere var barn?

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 1. Høres ut som en utrolig koselig tradisjon dere har i hjembyen din!^^ har aldri feiret denne dagen egentlig, så den er ikke så spesiell for meg. I år ligger jeg hjemme og kommer meg etter en runde med omgangssjuke.. -.- usj

  1. Uff, omgangssyke er fælt! Godt at du er på bedringens vei:-) Sov og drikk masse vann, og kom kvikt til hektene igjen!

 2. Så koselig da :)
  Jeg har ikke noe personlig forhold til sankthans og akkurat idag er jeg småsyk så jeg leser blogger og deler en tre seter med to hunder og to katter :)

  1. Hadde ikke hatt så mye imot å ligge sjuk, hvis jeg fikk dele sofaen med søte puser og hunder! Du får ha veldig god bedring!

 3. Flott bilde m nydelige farger!! Etter å ha valgt bort flere festligheter ligger jeg og koser meg på sofaen og besøker inspirerende blogger… noe jeg ellers ikke har for vane, men det kan se ut til at jeg har fått en ny hobby :) Synes det er fint å drømme seg litt bort i hva man kunne gjort (og kanskje vil gjøre) både i heim og på den kreative fronten. Har ikke noe særlig forhold til St.Hans, så deilig å våkne frisk og opplagt til en ny dag full av muligheter imorgen :) Ha en fin kveld :))

  1. Tusen takk, Marita! var godt å kle på seg litt farger, etter å ha hatt på meg “jobbuniform” (dvs. sort/hvitt) hele dagen :-) Høres ut som en veldig deilig lørdagskveld! I blant er det veldig viktig å takke nei til saker og ting, og bare ha litt tid for seg selv. Særlig i en travel hverdag! Ha en strålende kveld!

 4. jeg har vært vant til grilling, leking, bading, bål og kos med alle kollegaene til mamma og deres familie. det har alltid vært en fast greie, og vi har alltid vært mange, men de siste tre-fire årene har det ikke blitt noe av det, fordi ingen gidder å fikse det eller å komme :( og nå bor mamma i Danmark uansett, så i dag er for meg en helt vanlig lørdag. skal bare slappe av, se film og spise godis :) men savner “gamledager”!

  1. Veldig kjedelig når tradisjoner går litt i oppløsning på den måten. Godis og film er ikke feil en lørdagskveld som denne, og det kan jo saktens hende at Sankthansaften fra “gamledager” kan komme tilbake igjen, om ikke så mange år. I alle fall grilling, bading, bål og kos med fine folk!

 5. Hei Ina! :) Så koselig det var å hilse på deg på vegetarfestivalen i dag :) Jeg må understreke at du har hjulpet meg så mye på vegetarianer fronten, spesielt i starten. Kanskje vi bomper inn i hverandre igjen en dag :)

  1. Hei Ida Kristine! Var superkoselig at du kom bort å hilste på, og å snakke med deg etterpå. Var veldig rørende og koselig å høre at jeg har inspirert deg så mye! Hadde vært veldig koselig om du ville ha sendt meg bildet du tok på messa av Silje og meg til meg på mail, hvis du har mulighet. Håper resten av festivalen var koselig og lærerik! Vi sees nok igjen skal du se :-)

 6. Jeg synes også det var mer stas med St.Hans da jeg var liten. Er vel muligens noe med den barnlige gleden over ting:) Jeg kan liksom kjenne den følelsen jeg fikk da jeg kjente varmen fra bålet. Nå som jeg har fått barn selv håper jeg at noe av “magien” kommer tilbake i årene fremover.

  (Skal også sies at St.Hansfeiringene jeg hadde i årene jeg bodde i Oslo ikke på noen måte var de samme som i hjembyen min;) )

  1. Magien forsvinner aldri, vi blir bare dårligere til å kjenne på den! Den kommer nok helt sikkert lettere fram nå, som du sier, siden du har fått barn som garanter vil sette pris på det du en gang selv satte stor pris på! :-) (Tja, OsloSankthans er sikkert koselig det også, men jeg har ikke helt “funnet ut av det” ennå. RisørSankthans føles bare så mye bedre, hehe!)

 7. Min sankthansaften som barn var nok ganske lik din. Bor i Porsgrunn, rett ved sjøen. Familien pleide å grille, bade, dra på sjøen med båten og se på sankthansbålet. I min hukommelse er denne kvelden en varm sommerdag midt i en sommerferie som allerede hadde vart lenge, og som aldri kom til å ta slutt.

  Takk for en fin blogg! Kikker innom hvis jeg har en dårlig dag, og blir umiddelbart gladere :)

  1. Herlig! Og, så sant det du skriver! Sommerferiene som barn føltes sååå lange! Men, det var de jo strengt tatt også; to hele måneder! Puh! Tusen takk for fine ord, og du er velkommen innom så ofte du vil:-)!

 8. Jeg, kjæresten min, broren min, kjæresten hans og forloveden til mamma overrasket mamma med middag på Chi i Lillestrøm. Hun visste ikke at det skulle bli noen andre enn hun og forloveden, så hu ble rørt til tårer da hun så oss komme nedover veien mot de :D

 9. Jeg har ofte tenkt på nøyaktig det samme! Jeg er også fra Risør, og mine Sankthanskvelder som liten var nøyaktig slik som du beskriver. Gode minner, med andre ord.
  En annen ting jeg har tenkt mye på, er at da jeg var liten var vi i skjæra hver ENESTE dag om sommeren, noe jeg ikke er lenger, selv om jeg er i Risør sommerstid. Har været blitt generelt dårligere? Kanskje jeg skal endre på dette denne sommeren – masse Risørskjærgård!

 10. St. Hans var mye mer magisk før, ja, da jeg bodde i en liten, grønn bygd og vi tente stort bål nede ved vannet. :-) Nå er det liksom ikke så nøye.
  Var i bryllup til en av mine kjæreste barndomsvenninner i går da, og det var superkoselig og absolutt en verdig feiring.

  Du var sinnsykt pen på bildet her, Ina!! Vakre deg.

  1. Åh, Sankthansbyllup høres magisk ut! Det var sikkert veldig fint det også:-D Tusen mange takk for rosen!!

 11. st.hans har alltid vært en stor feiringsdag for meg. siden jeg var liten har vi oppholdt oss i sverige om sommeren, så det har blitt en blanding av bål, blomsterstang og dans med musikk! i går var det en av de fineste på lenge, hvor jeg var på to “festivaler” spiste med familien og koste meg masse med de godeste vennene!

 12. Fine damen :) og for en idyllisk st. Hans feiring! Vi hadde noe lignende de årene da vi brukte å være på Flatanger, men etter at det sluttet ble st. Hans bare det skillet på sommeren hvor vi fikk lov til å telte ute husker jeg (grunnet en mor som kommer fra Tromsø, og som var redd det fortsatt skulle være tæle i bakken frem til denne dagen ;) )
  Gårsdagens St. Hans feiring ble derimot feiret i solen sammen familien, og etter at minstemann hadde lagt seg ble det grilling med gode venner og naboer :)

  1. Å sove i telt er noe jeg har gjort alt for lite av, men synes høres så koselig ut! Sol, grilling og gode venner høres absolutt forlokkende ut, så kan tenke meg feiringen ble fin allikevel!

 13. Jeg hadde det også slik når jeg var mindre, men nå er det ikke like mye tradisjon mer. Det er jo egetlig veldig koselig med bål og grilling på den dagen:)

 14. Fiiin!
  For min del har vel egentlig Jonsok alltid vært en ganske så vanlig dag. Det har vel hendt at bålbrenning har vært involvert, men det er ingen tradisjon. Vi endte faktisk opp i fjæra nede ved fjorden i går kveld men det var hverken mennesker eller bål å se. Men en fin kveld var det alikevel! :)

 15. Vi var på hyttetur, og det ble ganske koseligt til tross for regnbyger, vi hadde mye god mat, egenkomponert bål, og pusekatter som ble helt ville av å være ute og spise gress hih

  Barndommes st.hans minnene er fra Finland, der var vi alltid på en eller annen campingplass-der kvelden besto av badstu, grillings, bading og voksne skulle alltid på god gammeldags dans:) (disko for oss som var ikke interessert i å danse vals)

Kommentarer deaktivert.