Home » By Request » Repost: Litt om å være avholds

Repost: Litt om å være avholds

Vi nærmer oss julebordstid og høysesong for alkoholforbruk, og mange av dere søker på ting som f.eks “å være avholds” i google, for så å dumpe rett inn på bloggen min. Derfor tenkte jeg at jeg ville poste dette innlegget igjen, som en liten påminnelse til dere der ute som kanskje sliter litt med å ta et valg på denne fronten. Innlegget ble originalt postet 1. mars i år.

Jeg er 21 år og avholds. Avholds til alkohol, avholds til tobakksprodukter, avholds til narkotika.
Å si nei til de to sistnevnte er ikke uvanlig i våre dager, men å være over tjue år og ikke drikke alkohol er ikke like normalt. I dette innlegget tenkte jeg å skrive litt om hvordan det for meg er å være avholds til alkohol.

Som ungdom (hæ, er jeg voksen nå??) opplevde jeg ikke noe mer eller mindre drikkepress enn andre; jeg var bare tidlig ute med å si neitakk, og med å ta et standpunkt. Jeg begynte rett og slett aldri å drikke. Ikke det at jeg ikke har smakt, for det har jeg. Hvordan alkohol smaker vet jeg godt! Men, jeg forelsket meg allikevel aldri i tanken på å skulle drikke alkohol. Venner og kjente rundt meg begynte å feste og drikke, men det var allikevel ikke noe som fristet meg. Og det har jeg heller aldri opplevd blitt dømt for, i alle fall ikke som jeg har fått med meg. Enten reagerer folk såvidt når jeg takker nei til alkohol og forklarer at jeg er avholds, eller så kommer det en remse med skryt og beundrende ord. Negativitet rundt det å være avholds kan jeg aldri huske å ha opplevd.


Fuglebrus (julebrus) hos Kaffefuglen. Akloholfri & fin!

For meg smaker alkohol vondt, uansett hvor søt og frisk en drink er, eller hvor kald ølen er. Alkoholsmaken er der og gjennomsyrer alt. I alle fall i min munn. Alkohol koster mye penger, og tanken på å være beruset og miste kontroll gjør meg nervøs. Noen opprivende og fæle ting som følge av alkohol har jeg aldri opplevd, men å se hvor mye negativt fyll kan føre til, gjør meg ikke akkurat mer fristet til å ta del i alkoholens verden. Venner og kjente som har opplevd meg i lystig lag kan skrive under på at jeg ikke behøver en dråpe alkohol for å være utadvendt, fjasete, lattermild, høyrøstet og hyper. Det klarer jeg helt fint på egenhånd, klinkende edru! Fylleangst og fyllesyke slipper jeg også lekende lett unna, så hvorfor skal jeg da drikke?

Å drikke eller ikke er et personlig valg, og det bør bli like mye respektert å være avholds som å være en som drikker. Så og si alle mine venner og alle i familien min drikker, så for meg er det ikke noe jeg er totalmotstander av og ser ned på. Det er bare ikke noe for meg! Jeg oppfordrer alle til å ta et valg, og å være stolt av det valget. Ikke vær redd for å gå nye og uvante veier, ikke vær redd for å være deg selv 110% alltid, ikke vær redd for å sette grenser. Enten det er med eller uten alkohol. I vår tid burde det være lov :-)

Translation:
A text about being 21 years old and not drinking alcohol, smoking or doing drugs, and why it’s so important to make the choice that’s right for YOU, and not the choice “everyone” wants you to make 

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 1. Veldig bra innlegg! :D Jeg er helt enig. Er selv avholds, egentlig bare blitt sånn. Har drukket tidlgiere, men finner ikke noe god smak i det og for meg er det unødvendig og drikke noe jeg ikke liker, og sliter med å presse det ned, så hva er vitsen da?

 2. Jeg er ikke avholds, men jeg er ikke i nærheten så mye på flaska eller ute på byen som alle jeg kjenner. Alle syns det er SÅ RART at jeg ikke liker å være ute på byen og bli stupfull. Kjempeirriterende! Kanskje det er fordi jeg drikker, men ikke så mye og ikke så ofte? Jeg vet ikke.. ;P

 3. Jeg drikker alkohol, men kvier meg alltid litt, for jeg vet at jeg veldig fort blir dårlig pga en veldig følsom mage. Det er alltid mas hvis jeg ikke drikker og hvis jeg ikke drikker mye, så press det har jeg opplevd! Så jeg gleder meg til jeg får kjørt opp på bil, sånn at jeg kan være sjåfør og bruke det som unnskyldning ;)

 4. Så bra innlegg. Er ikke avholds selv, men jeg respekterer valgene du og andre gjør om å være det:) Og jeg skjønner det veldig godt. Det er riktig at folk skal ta egne valg og velge selv hva de vil gjøre med livet sitt og hvordan de skal bruke det;)

 5. Det er så fint å vite at noen er på samme sted som deg selv. Det du forteller her er som å høre meg selv, mer eller mindre. Fint at noen tar det opp! :-)

 6. Det er rart hvor vanlig alkohol har blitt. At man er unormal hvis man ikke drikker. Selv jeg, som syttenåring må forklare folk hvorfor jeg har tatt valget å ikke drikke.
  Det er så fint at du skriver om det så folk kan forstå :)

 7. Jeg drikker alkohol selv, men jeg synes det er irriterende at alle sier ”Ååå, i kveld MÅ du bli drita! Jeg vil se deg drita!” Jeg liker IKKE å bli full, men å heller være brisen og ha kontroll. Hva er VITSEN med å bli stupfull, spy og ødelegge dagen derpå? Bare tull.

 8. Kjempe bra innlegg :) Jeg har så og si vært avholds også. Det eneste jeg liker er et glass martini asti ;) men da er det et glass for kosens skyld og ikke mer. Jeg kan ikke huske sist jeg var full. Jeg hater å være full og kommer aldri til å bli det igjen. Synes alkohol smaker fælt.

 9. Er så latterlig at enkelte personer ikke respekterer at noen ikke drikker. Selv drikker jeg så og si aldri, kanskje tar med èn drink, men ikke noe mer. Liker bedre å drikke cola, og heller kjøre hjem :-) Selv ble jeg ikke en gang invitert i veninna mi sin bursdag, fordi jeg ikke drikker, haha..

 10. rart det der, kor stor greie folk gjer ut av alkohol! akkurat no er eg avholds ut året på eige initiativ, og folk seier ting som “eg kunne ikkje festa utan øl” og “eg klarar ikkje slappe av på fest utan alkohol”. somme gonger er det fint å vere småbrisen (har aldri vore full), men kan ein ikkje ha det gøy utan alkohol, er jo det veldig trist!

 11. Jeg er langt i fra avholds, men jeg valgte å være edruss. Litt fordi jeg er en hissig skap-hipster som ville gjøre det ingen andre gjorde, og at jeg legger mye vekt i det å være en trygg og edruelig sjåfør.
  Jeg opplevde at dette ble møtt med veldig mye negativitet. Spesielt fra de “populære jentene” da. Jeg husker at det gikk et rykte blant russen om at noen var edruss(Ja, det ble en sak), og på russetreff dumpet en jente ned i stolen ved siden av meg, og vi begynte å snakke. Så sa hun “Hvordan går det med edrussen da? Vet du hvem det er forresten?”
  “ja, det er meg”
  “nesj, det er ikke deg. Men du drikker da du?”
  “ja, men ikke i russetiden”
  “jaha..lykketil med livet” sa hun og himlet med øynene mens hun gikk. Jeg ble ikke støtt av situasjonen, men det ga et interessant bilde av hvordan de som er avholds kan bli behandlet.

 12. Jeg er 38 år, har hele livet tenkt det samme som deg… og har aldri angret en dag =) Og har alltid hatt det kjempebra uansett om jeg ikke drikker =)

 13. Du tar opp dette på en veldig fin måte :) Flott å inspirere andre til å være seg selv på den måten, tror nok det kommer til å bli mer vanlig etterhvert. Noen ganger føler jeg meg litt alene om å ikke drikke også, og det har nok ført til at jeg har endt opp med et til tider nokså asosialt liv… Til gjengjeld kan jeg bruke ekstra tid på interesser og ting jeg brenner for, og er heldig å fra tid til annen være sammen med gode og dype venner og ha det gøy. Å være på byen har aldri interessert meg.

 14. Det er veldig merkelig, men jeg har aldri opplevd noe pes med at jeg drikker lite. Jeg er ikke avholds og har ingen problemer med at andre er det, men jeg drikker ikke særlig ofte. Likevel opplever jeg svært sjeldent at folk gir meg pes eller gjør ting ubehagelige for meg hvis jeg ikke drikker. Kanskje har jeg bare vært utrolig heldig. Skjønner uansett ikke hvorfor folk skal legge seg sånn borti hva andre velger å gjøre og ikke gjøre. Det er da ditt eget valg om du vil drikke eller ikke. Synes det er fint at noen skriver om hvordan det er å være avholds også. Vi ser alt for mye bilder og ting og tang fra folk som har atter engang tilbrakt en helg på byen. Vel, i grunn er jo det deres valg. Akkurat som det å ikke drikke er ditt valg.

Kommentarer deaktivert.