Home » Tanker » Litt om å være kjøttfri, og tips til deg som vil prøve det

Litt om å være kjøttfri, og tips til deg som vil prøve det

Først ut må jeg bare få takke for alle de flotte kommentarene dere la igjen på det forrige innlegget mitt!! Herlighet, jeg ble sååå glad og rørt, og det hjalp virkelig utrolig mye å lese igjennom dem! Jeg har begynt med listeskriving, pusteøvelser og prøver å fokusere på én dag av gangen, blant annet, etter deres tips. Tusen takk, dere er fantastiske!! <3


Å velge bort kjøtt er i vinden som aldri før, og jeg tenkte jeg skulle skrive litt om nettopp det i denne bloggposten!

Selv sluttet jeg å spise kjøtt i slutten av august 2009, og har ikke rørt det siden. Sjømat spiser jeg derimot, men gått over til å kun spise det når jeg får det servert, og ikke hverken lage det hjemme, eller spise det ute (helst). Økologiske egg og meieriprodukter får jeg også i meg, og jeg er ikke streng på om maten jeg spiser inneholder for eksempel gelatin. Med andre ord passer jeg ikke særlig godt inn i noen bås (vegetarianer, pescetarianer, veganer eller noe sånt), og det har jeg også alltid vært opptatt av å få fram. Det viktigste for meg, er at jeg gjør det som føles riktig for meg, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

Hitchhiker-Oslo-3

For, det finnes jo flere båser, eller kategorier, en kan plassere seg i, og her kommer noen av dem:
(Det finnes naturligvis flere begreper enn dette, samt undergrupper og flere forholdsregler de forskjellige gruppene tar)
Vegetarianer: Spiser ingen former for kjøtt eller sjømat (noen spiser heller ikke egg eller meieriprodukter)
Veganer: Spiser ingen former for kjøtt eller sjømat, og heller ikke noe som helst annet av animalsk opprinnelse (egg, melk, honning, gelatin, osv)
Pescetarianer: Spiser ingen former for kjøtt, men spiser sjømat
Fleksitarianerne: Spiser helst ikke noen former for kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter

På verdensbasis er det stadig flere som får øynene opp for hvordan det enorme kjøttforbruket påvirker planeten vår, og ikke minst dyreholdet. Hvordan det at kjøttprisene skal være så lave som mulig, gjør at millioner av dyr lider seg gjennom totalt uverdige liv, kun for å ende opp i magen vår. Det funker bare ikke i lengden, på noen måte, med kjøttkonsumet vi har idag! Så, hvorfor ikke prøve å kutte ned, eller kutte ut?

Tips til deg som vil kutte ned, og kanskje på sikt kutte ut, kjøttinntaket:

– Sett deg litt inn i mat og ernæring. Å bare kutte ut kjøttbiten på tallerkenen, og spise saus og poteter i stedet, funker dårlig. Se etter alternativer til kjøtt, som f.eks bønner, linser, kikerter, soyakjøtt eller andre kjøtterstatninger (finnes i de aller fleste matbutikker og helsekoster, selv i mindre byer).  Disse er proppfulle av proteiner, vitaminer, og næringsstoffer kroppen blir glad for å få i seg, er magert, og metter godt

– Kjøp tørre belgfrukter i store pakker på innvandrerbutikker, hell dem over på bokser og glass, og bløtlegg det du tenker å bruke kvelden i forkant. Da sparer du masse penger i forhold til å kjøpe dem på boks i matbutikken, og konsistensen på belgfruktene blir også bedre i maten

– Fortell venner og familie at du kutter ned/kutter ut kjøttet. Du vil sikkert støte på noen som er negative til valget ditt, men også minst like mange som er utelukkende positive. At de rundt deg er informert om prosessen du er i, vil også gjøre det lettere for dem å invitere deg på middag

– Vær åpen. Åpen for å smake på nye ting, men også for at vi alle er forskjellige. Svært få liker å få en pekefinger i fleisen, etterfulgt av en lang lekse om hvor kjip kjøttindustrien, eller lignende, er. Det blir mye bedre stemning av å la de kjøttspisende rundt deg, få smake god veggismat og forsiktig inspirere!

– Jeg har i løpet av disse snart sju årene ikke opplevd å være på et spisested ute, hvor de ikke har hatt noe som helst vegetarisk å tilby. For, hvis det ikke finnes på menyen, er det bare å spørre betjeningen, og de vil antakelig kunne ordne en vegetarisk rett til deg. På den måten opplever også spisestedet du besøker at vegetarmat er etterspurt, og i framtiden vil de kanskje kunne tilby vegetarretter fast. Tommel opp!

– Start i det små; kutt ut kjøtt én dag i uka, spis kun ett måltid med kjøtt i løpet av en dag, kjøp kun økologisk kjøtt eller spar kjøttspisingen til begivenheter. Det kan være lett å kutte ned, i stedet for å kutte ut med det første. Og, føles det mer riktig å kun kutte ned på sikt, så er det bedre enn ikke noe!

IMG_0639 IMG_0701

Veggismat for meg er i hovedsak retter basert på masse fargerike grønnsaker, nydelige belgfrukter, gode sauser og krydre. Retter som er lette å lage, som smaker godt oppvarmet til lunsj dagen etter, og hvor ingrediensene ikke koster skjorta. Men, en kan også smelle til med ferdige kjøtterstatningsprodukter og diske opp en middag som minner skremmende mye om en kjøttbasert en. En kan også bruke f.eks belgfrukter, nøtter eller sopp til å lage burgere, “steiker” eller andre kjøttprodukter. Mulighetene er så mange, og det finnes så mye godt der ute!

IMG_1761 IMG_2287

Topp tre fordeler jeg ser ved å ikke spise kjøtt:
(I tillegg til å ikke støtte opp under kjøttindustrien og å ikke spise dyr da, naturligvis!)

– Smak. Å ikke spise kjøtt, gjør deg gjerne kreativ i matveien. Jeg har lært å bruke ingredienser jeg ikke har vært vant med hjemmefra, jeg spiser mer grønnsaker, og mer variert. Smaker spennende matretter, og savner ikke kjøtt det grann!

– Helse. Jeg har holdt en stabil vekt i disse kjøttfrie årene, jeg er lite syk og sover godt om natta. Kroppen kjennes lett og frisk, og ikke “tung og trøtt”, som etter en stor kjøttmiddag. I fare for å bli for detaljert, kan jeg også si at tarmsystemet fungerer utmerket på en kjøttfri kost, hoho!

– Penger. Ute koster ofte en veggisrett mindre enn en kjøttrett (noe som jo er bra, da kjøtt absolutt bør koste penger!), og en sparer dermed litt på å velge kjøttfritt. De ferdige kjøtterstatningsproduktene i matbutikken er nok dessverre ikke så rimelige, men går en i hovedsak for belgfrukter, tofu og soyakjøtt i tørrform, kjøpt i innvandrerbutikker, vil en merke at matbudsjettet kuttes ned

IMG_2743 IMG_3437

Dette var altså en liten preken til fordel for dette å kutte ned på/kutte ut kjøtt.
Jeg håper den har vært til inspirasjon! Hvis dere har noen spørsmål, tilbakemeldinger eller innspill, så er det bare å poste dem i kommentarfeltet her, så skal jeg svare dere så godt jeg kan!

Litt mer veggismat først, bare. Mmmmm!:
IMG_3798 IMG_6169 IMG_7313 IMG_8454 Kolonihagen Nord TukTukThai

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 1. Å, så masse godt! Tror du har helt rett i at det beste er å inspirere til å prøve vegetarmat, fremfor å komme med pekefingeren. Selv om jeg også er for mer informasjon om hvilke kostnader intensiv kjøttproduksjon har for både dyrene og miljøet. Her var det i hvert fall mange gode tips :)

  1. Enig! Det er viktig med informasjon, men jeg tenker også at mange lar seg skremme bort fra et kjøttfritt liv, hvis vi kommer med pekefingeren for ofte. En gyllen middelvei, kanskje? Uansett er det en bra utvikling nå!

 2. Hurra! Kjempebra innlegg, Ina. Slutta sjølv å ete kjøt i januar i år (og i fleire år før det åt eg berre kjøt om eg fekk det servert, kjøpte/laga det aldri sjølv), og no orkar eg ikkje ein gong tanken på å ete kjøt (spesielt når ein ser kor mykje dårleg kjøt som fins der ute). Etter at eg byrja å kutte ut kjøt for eit par år tilbake har ei heilt ny verd av mat opna seg opp for meg, og eg angrar verkeleg ikkje eit sekund. Slit litt med å få folk rundt meg til å forstå at vegetarmat betyr IKKJE at du lagar t.d. kjøttkaker m. poteter og ertestuing og kuttar ut kjøttkakene (og et kun potetene og ertestuingen, hehe), men det vil nok gå seg til. Kjenner meg forresten SÅ godt igjen i det du skriv om helse, eg har ikkje vore sjuk (ikkje ein gong forkjøla) sidan november 2014. Oh yeah! :)

  1. Hurra, så bra!! Hehe, ja, det er nok mange misforståelser knyttet til å ikke spise kjøtt, så vi får “oppdra” de rundt oss så best vi kan! Lykke til videre, og kos deg med masse god mat!

 3. Har ventet lenge på denne posten her! Supert at du skriver om dette temaet. Jeg må få prøvd ut en av oppskriftene dine snart, de ser så gode ut :D ha en superduper dag Ina!

 4. Hurra, takk for gode tips! Jeg merker at det er bedre for meg å ikke være så opptatt av båser og regler (vegetarianere skal jo egentlig ikke spise noen produkter som involverer slakt), men heller bare tenke på å kutte ut kjøttet og være kreativ. Så kan jeg heller bli flinkere på å følge med hva som inneholder løpe, gelatin, biller osv. etter hvert, og kutte ned på sjømat også.

  1. Bare hyggelig! Så flott at det kunne være til nytte! Ja, det er mye å sette seg inn i, hvis en vil kunne passe inn i en “bås”, og mye kan gjøres på sikt. Lykke til!

 5. Mmm så mye godt!
  Jeg kuttet ut kjøtt for litt over en måned siden faktisk :) har lenge hatt lyst men ikke greid det men plutselig ble det bare slik at jeg ikke lenger følte noe behov/lyst eller grunn til å spise det!

  Har i min veldig korte tid som kjøttfri erfart fort at det er mye enklere å bli møtt med respekt og forståelse om jeg ikke setter meg selv i bås og ikke snakker for mye om grunnene til å ikke spise kjøtt(respekter andre om man vil bli respektert selv). Folk blir veldig fort skeptiske og tror du skal prøve å “konvertere” dem. Men har egentlig ikke møtt noe negativitet enda! Bare nysgjerrighet og litt skepsis:) og en del “hvordan får du i deg nok av ditt og datt”-forhør.

  Veldig enig i det du sier om å gjøre det som er riktig for en selv. Jeg spiser fisk og alt annet av animalske produkter (prøver å kjøpe økologisk osv), men jeg bruker ikke pels, produkter som er dyretestet og jeg gir så mye jeg kan til WWF og dyrevernalliansen hver måned. Man må liksom velge sine kamper her i livet, få kan kjempe alle. :)

  Ha en flott dag:)

  1. Grattis med å ha kuttet ut kjøttet! Jepp, det er som regel lettere å bli møtt med respekt, om en ikke er så “militant”, tror jeg. Inspirere er nok nøkkelen, samt å informere diskrét. God helg!

 6. Så bra innlegg, og så fint at du også setter fokus på å “kutte ned” og ikke bare “kutte ut”. Det var først da jeg flytta i kollektiv med ei som var hindu og hu hadde kjøttfrie dager at jeg heiv meg med på det, og etter det har jeg bare fortsatt med det. Jeg har kun kutta ned forbruket da. Det virker ikke så skremmende for folk, og det som er morsomt er at jeg har introdusert det for flere i ettertid. Har invitert folk på veggismiddagmiddag og da har de også “vært med” på å ha en kjøttfri dag, på eget intiativ!

  1. Takk, Gaby! Så kult at du har kuttet ned, og at du har fått flere med deg, kanskje til og med uten at de har gått spesielt inn for det! JEg synes det er noe av det mest alarmerende; at vi har kommet til et punkt hvor vi ikke reflekterer over om det er kjøtt i det vi spiser, eller ei. Lykke til!

 7. Kjempebra! Hjemme er vi bevisste på dette med kjøttkonsum, og prøver å ikke spise for mye. Vi har perioder hvor vi bestemmer oss for ikke å spise noe kjøtt i ukedagene – for å lære oss flere oppskrifter, men jevnt over er vi ikke for strenge, men tenker at vi skal spise så lite kjøtt som mulig. Når vi først spiser kjøtt prøver vi jo å kjøpe fra bærekraftige kilder, men på stramt budsjett blir det av og til noen snarveier. Heldigvis er bønner og linser billig :D Supper er også en bra måte å introdusere kjøttfritt på – siden mange allerede er vant til å spise suppe uten kjøtt i. Pluss indisk såklart! SÅ mye bra å ta av. Kanskje du kunne lagd et samleinnlegg med noen “nybegynneroppskrifter”? Det hadde vært til stor hjelp her i hus i alle fall! Jeg er jo allergisk mot nøtter, så vi får ikke kjørt på med nøttestek og sånn. Og i jula er det bare å legge seg flate for ingen besteforeldre kommer til å servere vegetar uansett. Men vi jobber med å kutte i det daglige forbruket, og trives som mindre kjøtt-spisere.

  1. Så flott at det har gått så bra, til nå! Husker du snakket om det for en tid tilbake. Ja, det var kanskje ikke så dumt med et slikt innlegg? Takk for tips! Du kan jo gjøre som meg i jula da, å spise alt det samme som de andre gjør, men lage ditt eget “kjøtt”? Det har funka knall i alle år!

 8. Åh, nå ble jeg mer inspirert til å kutte ut kjøttet! Som student kjøper jeg sjeldent kjøtt, og erstatter ofte kjøttet med bønner og linser i gryter og annen mat. Det gjør jeg egentlig ikke så bevisst, jeg gjør det først og fremst for å spare penger (en boks med bønner og linser er jo en del billigere enn kjøtt!). Om jeg skal unne meg en ekstra god middag, kjøper jeg en pakke kjøttdeig til en spaghettirett eller litt svinekjøtt til en wok. Men så har jeg tenkt litt på det – det er jo positivt for miljøet og dyra at jeg ofte erstatter kjøttet med andre ting! Kanskje jeg like godt skal kutte ut kjøttet helt, når jeg først er i gang? Men jeg tenker å ta det gradvis, at jeg prøver meg litt fram med andre gode kjøtterstatninger først, før jeg går helt kjøttfri.

  1. Yay, så gøy jeg får inspirere! Alle monner drar, og så lenge du gjør det som føles rett for deg, i ditt tempo, er det alt som betyr noe. Lykke til, uansett hvilken vei det tar!

 9. Hvilket flott innlegg! Hvilke fantastiske fargerike bilder! Tommel opp! Det gir slik inspirasjon å besøke bloggen din, og nå vil jeg sannelig prøve ut litt nye vegetarretter. Har selv ungått kjøtt i rundt et år, men har blitt litt matlat den siste tiden og har endt opp med speilegg hver gang jeg spiser hjemme. Så dumt når det er så mye bra en kan finne på .

  1. Tusen takk for det, så koselig å høre at det falt i smak! Ta en titt i kategorien “oppskrifter” her på bloggen, så kanskje du finner noe spennende å teste ut? Uansett, lykke til!

 10. Bra innlegg! :D Har i ubevisstheten kutten ut nesten all kjøtt etter jeg ble student, da det er dyrt! Jeg har funnet ut nå at jeg trenger det virkelig ikke og ikke savner jeg det heller.
  Jeg har et litt rart spørsmål hehe, jeg bruker ikke produkter som tester på dyr, og lurte på hvilken tannkrem du bruker? Og tannbørste forsåvidt (siden det meste av tannbørste er fra colgate).

 11. Takk for tips! Siden jeg nå er kjøttfri så jeg setter stor pris på tips og råd.
  Ellers takk for en fargerik og god blogg!

 12. Kjempebra innlegg! Du burde dele innlegget på “Veggispreik” gruppa på facebook. Der er det mange nybegynnere som sikkert ville satt pris på innlegget ditt. Selv har jeg vært vegetarianer i ca seks mnd og jeg kunne ikke være mer fornøyd!

  1. Tusen takk! Ja, kanskje det? Er ikke med i den gruppa, men kanskje jeg burde det. Så flott at du er veggis og trives! Tommel opp, og lykke til videre!

 13. Kunne du nevnt noen av de innvandrerbutikkene i oslo som har stort utvalg av tørket soyakjøtt og belgfrukter. Det er en rett ved der jeg bor som har svært dårlig utvalg nemlig.

  1. Nor Dagligvarer Import i Storgata er knallbra! Ellers er det flere gode i Brugata, og så liker jeg godt ScanAsia i Storgata, som har masse asiatisk (typ tofu, mmm!). Lykke til på sjåppingrunden!

 14. Selv, så ble jeg vegetarianer i går faktisk. Jeg har vært vegetarianer før, men jeg hadde ikke like mye informasjon om det da som jeg har i dag, og jeg ble sjeldent møtt med noe positivt da jeg fortalte det til folk.
  Dyrevern har alltid vært viktig for meg, så for meg har tanken på å slutte å spise kjøtt være helt naturlig fra jeg var ganske liten.
  Jeg har det siste året egentlig vært mest opptatt av å ikke kjøpe prudukter som er testet på dyr, men nå som dette med å ikke spise kjøtt har vært så mye i media, så har jeg tenkt mye mer på det også, igjen. Jeg har brukt påska på å se flere dokumentarer, lest artikler og blogger, jeg har grått mye, tenkt mye og nå også klart å ødelgge min egentlige perfekte døgnrytme på grunn av det.
  Jeg har en fordel med at jeg ikke er noe glad i kjøtt heller da, og jeg kan heller ikke se for meg et lykkelig og bra liv som inneholder kjøtt, eller noen animalske produkter egentlig.
  Jeg sitter nå i dag, helt utslitt, trøtt, frustrert og irritert, men det blir jo bedre, selvfølgelig, og jeg kan ikke tenke meg et annet liv heller.
  (Jeg lå å gråt så mye i går med katten min inntil meg, og han ble så våt stakkar at han gikk til slutt, haha.)

 15. Dette er veldig interessant og god lesning, og takk for gode tips :) Som du skriver, virker det veldig “i vinden” å kutte ned på kjøttkonsumering – og det ser jeg som utelukkende positivt! Dessverre er jeg en av de uheldige med en svært sensitiv mage, som reagerer fort og kraftig på ting som jeg anser som en stor del av et vegetarisk kosthold (bønner, linser, løk, soya osv) :( Men jeg kjenner at jeg allikevel blir mer og mer interessert i å prøve å kutte ned på kjøttet, så her er det mange gode tips altså :)

  1. Takk for det! Så kjedelig at du reagerer på så mye mat :-(!! Håper allikevel du kan finne gode erstatninger som du tåler<3!

 16. Har prøvd å kutte ned på kjøttforbruket en stund nå. Spiser mer vegetarisk når vi er ute, på ferie eller til lunsj på jobben. Synes også det er veldig greit at det koster mindre å spise vegetarisk ute. Og ikke minst så er det morsomt å prøve å finne på gode, mettende matretter uten kjøtt :)

 17. Har sett fleksitarianer andre steder definert som at man helst spiser vegetarisk og/eller vegansk, men kjøtt av og til – enten man blir servert eller vil ha selv. Det er det jeg driver med så jeg tror jeg faller inn under fleksitarianer. Tror jevnt over jeg bedriver det motsatte av kjøttfri mandag, hihi.

  Jeg må si at jeg ikke skjønner den aggressive “alt eller ingenting”-holdningen som jeg ser av og til blant noen veganere. Som om det ikke er noe vits i å kutte ned på animalske produkter i det hele tatt om man ikke kutter dem alle på dagen. Folk har forskjellige forutsetninger og det handler ikke om at de er late og helt jævlige mennesker. Lurer på om det ikke virker mot sin hensikt, at folk blir skremt bort fordi de får tilbakemelding på at det ikke er noe vits med mindre overgangen fra 100% kjøttspiser til 100% veganer skjer på dagen? Kjipt at det skal være sånn. Alle monner drar og en kjøttfri middag i uka hjelper såvisst, både i seg selv og at det kan være en fin introduksjon til å spise mer vegan- og vegetarmat, tenker jeg.

  1. Jeg er helt enig i deg i at alle monner drar! Tror det er mer ødeleggende, enn givende, å være framme med pekefingeren mot de som prøver. For, alle monner drar!

 18. All maten på bildene ser helt nydelig ut, NAM! Har nettopp begynt å kutte ned på kjøtt selv, og savner det overraskende sjelden. Favoritten er gryteretter, merker mindre til “mangelen” på kjøtt i dem. Men har en hel verden av uprøvde måltider foran meg :)

 19. Så bra skrevet! :D
  Ble selv vegetarianer for 5 år siden da jeg skulle være med på 30 dager for dyrene. Ble litt lengre enn planlagt hihi. Var litt vanskelig i begynnelsen ettersom jeg begynte så brått, men etter hvert gikk det bedre og i dag kan jeg ikke tenke meg å spise kjøtt igjen. Syns det er så fint å lese at du oppfordrer folk til å gjøre det som er best for dem selv, og at alt hjelper. Har møtt på altfor mange mennesker som bare kjefter på folk som ikke følger deres kosthold. Alt må liksom være perfekt, men alle er jo forskjellige og alle må få gjøre det på sin måte. Det utgjør jo faktisk mer om alle hadde gjort litt, enn om noen gjør alt :)

  1. Tusen takk! Så morsomt at eksperimentet ble til en livsstilsendring! Jepp, det hjelper mye om alle gjør litt. Kos deg videre med masse god veggismat!

 20. Har du noen forslag til gode vegetar-plasser i Oslo hvor vi kan spise? ????

 21. Utmerket innlegg, Ina! Det er så mange positive sider ved å kutte ut (eller bare kutte ned på) kjøtt, og det finnes sååååå mye god vegetarmat!

 22. Jeg synes det er kjempe tøft at folk velger å kutte ned eller bort kjøtt fra sin diet, men ingenting irritere meg mer enn når de ikke leser seg opp iforhold til ernæring og alle mulighetene ved vegetarmat. Min lillesøster har nå valgt å kutte ut kjøtt, så jeg kommer nok til tipse henne om dette innlegget ;) Selv spiser jeg kjøtt, men jeg har en til 2 kjøttfrie dager i uka pluss at jeg legger veldig stor vekt på å vite hvor varene (ikke bare kjøttproduktene) kommer fra! Jeg er ganske heldig med at jeg har flere butikker i gå avstand som satser økologisk og lokalt!
  Det jeg har lyst til å høre om er ikke bare ditt valg å kutte ut kjøtt, men også ditt valg om å ikke drikke alkohol, hvis du noen gang skulle trenge inspirasjon til et innlegg :)
  Synes foresten at innlegg ditt “For være ærlig” var et forfriskende pust i bloggen din, og du setter et godt forbilde for flere! For det er lov til å være sårbar, redd og usikker mer enn en gang i sitt liv, selv om man er blogger :) Håper at disse lysere og mer fargerike dagene gjør det lettere, og husk å finne glede i de småe tingene :D Selv om jeg er ganske sikker på at det kan du bedre enn en god del andre ;)
  P.S har du noen gode vegetar bøker å anbefale ? :)

  1. Det er viktig å lese seg opp litt tenker jeg, for hvis ikke blir det nok ikke et spesielt sunt kosthold som etableres. Så fint at du er bevisst på hva du putter i deg! Jeg har allerede skrevet noen innlegg om dette med å ikke drikke alkohol. Var det det du mente? Tusen takk for det! Jeg har massevis av veggiskokebøker, og finner noe fint i dem alle. Jeg vil anbefale deg å ta en tur i bokhandelen, og bla igjennom det de har der, og se hva du synes virker interessant for deg. En sikker vinner er alltids Den norske vegankokeboken, som tar for seg sånn ca alt når det gjelder å være veganer: http://veg-veg.no/butikk/vegankokeboken/index.html. Kjekk også for veggiser!

 23. Tror vi har vært kjøttfrie ca like lenge faktisk! Jeg kuttet ut sjømat også da. Sa alltid “jeg skal aldri slutte å spise kjøtt!”, men her sitter jeg og er veganer… Har ikke angret et eneste sekund.

  1. Kult! En skal aldri si aldri, er det ikke det dem sier?! Så flott at du er fornøyd med valget ditt (det skjønner jeg godt!)!

 24. Når jeg flytter for meg selv igjen vil jeg virkelig gå inn for å kutte ned på kjøttforbruket. For tiden bor jeg hjemme hos besteforeldrene mine og det er flere ganger de planlegger middager flere dager på forhånd med meg i tankene (de trenger ikke gjøre dette altså :P ) uten å gi beskjed sånn at når dagen først kommer er det vanskelig å si nei. Jeg prøver likevel å kutte ned på kjøttforbruket når jeg kan (: Var det vanskelig å “ærklære” at du nå skulle bli kjøttfri ovenfor familien? og var det mye du måtte lære deg å like ved skiftet? Jeg feks. liker hverken bønner, linser eller vanlig salat :P

  1. Skjønner at det er litt vanskelig for deg med tanke på bosituasjonen du er i nå (koselig å bli servert middag hver dag, da!). Nei, jeg har alltid vært altetende, og svært lite kresen når det gjelder mat, så det har gått helt fint. Allikevel er det én ting jeg har “lært meg” å like med årene, og det er oliven! Nå eeelsker jeg oliven, men for noen år tilbake, synes jeg det smakte pyton. Men, jeg bare smakte, smakte og smakte på det, og til slutt smakte det godt :-)

Kommentarer deaktivert.