Home » By Request » Litt om å være avholds

Litt om å være avholds

Jeg er 21 år og avholds. Avholds til alkohol, avholds til tobakksprodukter, avholds til narkotika. Å si nei til de to sistnevnte er ikke uvanlig i våre dager, men å være over tjue år og ikke drikke alkohol er ikke like normalt. I dette innlegget tenkte jeg å skrive litt om hvordan det for meg er å være avholds til alkohol.

Som ungdom (hæ, er jeg voksen nå??) opplevde jeg ikke noe mer eller mindre drikkepress enn andre; jeg var bare tidlig ute med å si neitakk, og med å ta et standpunkt. Jeg begynte rett og slett aldri å drikke. Ikke det at jeg ikke har smakt, for det har jeg. Hvordan alkohol smaker vet jeg godt! Men, jeg forelsket meg allikevel aldri i tanken på å skulle drikke alkohol. Venner og kjente rundt meg begynte å feste og drikke, men det var allikevel ikke noe som fristet meg. Og det har jeg heller aldri opplevd blitt dømt for, i alle fall ikke som jeg har fått med meg. Enten reagerer folk såvidt når jeg takker nei til alkohol og forklarer at jeg er avholds, eller så kommer det en remse med skryt og beundrende ord. Negativitet rundt det å være avholds kan jeg aldri huske å ha opplevd.


Fuglebrus (julebrus) hos Kaffefuglen. Akloholfri & fin!

For meg smaker alkohol vondt, uansett hvor søt og frisk en drink er, eller hvor kald ølen er. Alkoholsmaken er der og gjennomsyrer alt. I alle fall i min munn. Alkohol koster mye penger, og tanken på å være beruset og miste kontroll gjør meg nervøs. Noen opprivende og fæle ting som følge av alkohol har jeg aldri opplevd, men å se hvor mye negativt fyll kan føre til, gjør meg ikke akkurat mer fristet til å ta del i alkoholens verden. Venner og kjente som har opplevd meg i lystig lag kan skrive under på at jeg ikke behøver en dråpe alkohol for å være utadvendt, fjasete, lattermild, høyrøstet og hyper. Det klarer jeg helt fint på egenhånd, klinkende edru! Fylleangst og fyllesyke slipper jeg også lekende lett unna, så hvorfor skal jeg da drikke?

Å drikke eller ikke er et personlig valg, og det bør bli like mye respektert å være avholds som å være en som drikker. Så og si alle mine venner og alle i familien min drikker, så for meg er det ikke noe jeg er totalmotstander av og ser ned på. Det er bare ikke noe for meg! Jeg oppfordrer alle til å ta et valg, og å være stolt av det valget. Ikke vær redd for å gå nye og uvante veier, ikke vær redd for å være deg selv 110% alltid, ikke vær redd for å sette grenser. Enten det er med eller uten alkohol. I vår tid burde det være lov :-)

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 1. helt enig med deg! :) faller i samme kategori, men jeg sier ikke at jeg er avholds, fordi det hender at jeg drikker en gang i blant. Men da er det fordi det er en spesielt god drink! hehe. det beste er å kunne være seg selv hele tiden :)

 2. Imponerende at noen tørr å være avholds, er selv bare 19 år, men har drukket siden jeg var 14, betydelig mindre nå det siste året….

  Men at noen klarer å være 100% avholds er noe du burde være stolt over :)

 3. Tenk så frisk og fin du er på innsiden (også utsiden da, forsåvidt) i forhold til de som gjør de tre førstnevnte i innlegget! hoho, stå på, du er nok et forbilde for mange andre der ute! :-)

 4. akkurat det der. der har du beskrevet nøyaktig hva jeg syns om alkohol. nå er jeg bare 17, men alle rundt meg begynte å drikke da de var 14-15, så jeg har opplevd en del drikkepress. det er ikke det at jeg er skikkelig i mot drikking, jeg bare velger å holde meg unna det. i motsetning til deg, derimot, har jeg fått en del negativ respons til det. folk som hele tiden prøver å få meg full, eller sier hvor dum jeg er som ikke vil prøve det. sånt irriterer meg. jeg respekterer at de drikker, da kan de søren meg respekterer at jeg velger å la være.

 5. Jeg er også avholds, og har faktisk aldri smakt alkohol. Det er liksom bare slik det har blitt for min del, det er det som er riktig for meg.

 6. Jeg var 15 år første gang jeg drakk meg full og jeg har vært full siden! :P

  Du er 100 % ekte, du trenger ikke alkohol for å lure på den en personlighet, har stor respekt for det!

  1. Hahaha, håper ikke du har vært full konstant siden du var 15 år (ser du nå er 24)! :P Takktakktusentakk! :-D

 7. Supert innlegg! Eg kjenner meg veldig godt igjen. Er ikkje avholds sjølv, men eg drikk svært lite. Som oftast er eg klinkande edru når eg drar på fest eller konsertar. Grunnen til det er blant anna at eg heller vil spare til noko fint, at eg vil behalde den gode helsa mi, og at eg vil ha ein bra dag dagen derpå. Har opplevd å bli full, men har aldri likt det. Grøssar ved tanken på å miste kontrollen. Har aldri forstått den norske drikkekulturen om å drikke mest mulig på kortast mulig tid. Skikkelig teit, spør du meg. Men eg har ingenting imot å drikke eit bittelite glas vin på ein kvardag, det er berre godt :)

  Avholds er kult! Stå på, alle som er det!

  1. Åsmund er ikke avholds, men han drikker heller ikke, hvis det gir noe mening. Han er heller ikke glad i å bli berusa, men har ikke noe imot smaken, og kan godt takke ja til et glass med Champagne i ekstra lystig lag. Men, det skjer ikke oftere enn typ en gang eller to i året:P

 8. syntes det er helt fint at du er avholds jeg! :) jeg drikker selv heller ikke. har drukket før, men fant ut at jeg ikke fikk noe glede av det. også smaker det ikke godt heller, hvorfor drikke og tvinge i seg noe man ikke liker?

 9. Syns d e kjempebra at du e avholds :D

  Røyk e någe av d ekklaste så finnst :O Eg e ikkje avholds sjøl men drikke så vidt akohol(ikkje marr enn 1-2 gongår i åre). Eg begynte heller ikkje å drikka før eg va 18 å heldigvis har ingen tvunge mg te d hellår. Kanskje hadde situasjonen våre litt anderledes om eg ikkje hadde våre syke, men d tror eg egnetlig ikkje. E mye kjekt å finna på uden alkohol åg :P Når folk(så ikkje kjenne mg så godt) spør om eg ikkje ska ud å drikka å eg seie nei så får eg allti hørra d sama: HÆ? ska du ikkje drikka x)

  D e me røyking syns eg e rart for folk antar att eg røyke pga udseende mitt xD Har blitt sport mange gongår om eg har røyk så svare eg nei så seie de allti: HÆ? Røyke du ikkje, eg va sikkår på at du jør d x)

 10. Da folk spurte meg før om jeg var avholds sa jeg nei, men har forstått det nå at det egentlig er det jeg er. Hadde et par uker der jeg dro på byen, men ble aldri noe særlig full. Etter det var jeg på en måte ferdig. Jeg hadde prøvd det, og det var ikke noe for meg. Jeg har faktisk møtt én person som ikke likte det, han sa han ikke stolte på folk som ikke drakk.. Skjønte ikke helt den der. Nordlenninger altså :)

  Men å være avholds er flott! Det er ikke noe vanskelig for meg, for jeg har (slik som deg?) rett og slett ikke lyst på. Ingenting av det jeg har smakt er noe godt, og den fæle smaken i munnen morgenen etter er jeg glad jeg slipper. Men ja, det er litt kleint å hele tiden si nei når jeg blir tilbudt et glass vin eller noe annet. Alle spør “Hvorfor ikke?” og skjønner ikke hvorfor jeg bare ikke vil ha :p

  Mye mas fra min side her, hehe..

 11. Jeg skal innrømme at jeg har latt meg inspirere veldig av deg når det gjelder akkurat dette. Jeg har ofte vært utsatt for drikkepress, og har ofte følt jeg må drikke for å passe inn eller rettere sagt for å kunne ta del i de fleste sammenkomster blant venner, som så alt for ofte innebærer å drikke seg drita og danse på byen. Jeg har aldri drukket mye, kanskje 1 – 2 ganger i måneden på det meste, og jeg har aldri vært den som har drukket meg sørpe full på hver fest (selv om det så klart har skjedd et par ganger det også), men på nyttårsaften i år inngikk jeg et lite hemmelig forsett med meg selv om å prøve å kutte ut alkoholen så mye som mulig, aller helst slutte helt. Jeg er ikke direkte avholds, for jeg skal innrømme at det er godt med et glass baileys sammen med kjæresten en sen lørdagskveld, eller en liten dram eller to i godt selskap, men jeg skal kun drikke alkohol om kroppen min godtar det. Det har skjedd ofte at jeg egentlig ikke hadde lyst til å drikke alkohol, og kroppen sa i fra ved å bli skikkelig kvalm i timene før jeg skulle ut dørene for å dra på fest, og dette er noe jeg i største grad skal lytte til fremover. Jeg skal med andre ord ikke drikke bare for å drikke. Jeg har deltatt på 6 fester siden nyttår, og på 1 av dem har jeg drukket pittelitt, de andre gangene har jeg slått meg løs uten alkohol, noe jeg heldigvis ikke opplevde som noe problem. Jeg er stolt over valget jeg har tatt. Og takk til deg for at du har inspirert meg i riktig rettning. Takk, takk, takk! <3

 12. Eg drakk ikkje noko fram til eg var 20 (var tilogmed medlem i Juvente). Følte aldri noko drikkepress, men så var eg sjelda ute på bygdefestar heller. Var med ein gong, og då byrja eg grine (av ukjent grunn), og etter det holdt eg meg undå. På vidaregåande hadde veninnegjengen det like moro med godteri (sukker)-konsumering, som nok mange andre hadde med alkoholen :)

 13. Hurra, jeg synes det er bra at det er flere av oss avholdsmennesker :) Jeg har aldri opplevd noe særlig til drikkepress, med unntak av enkelte som himlet over hvor “kjedelig” jeg var. Akkurat som deg har jeg smakt litt av hvert, men ikke sett poenget med å gjøre alkohol til en “viktig” del av livet mitt. Jeg respekterer at folk velger å drikke, men kunne godt tenke meg litt mer generell måtehold i samfunnet, det er da ikke nødvendig å drikke fra seg sans, samling, kontroll og hukommelsen for å ha en gøyal kveld ute på byen.

 14. Jeg er mer eller mindre avholds, det hender jeg kan ta meg ett glass eller to men da må det være noe som ikke smaker no særlig alkohol. Jeg liker nemlig heller ikke alkoholsmaken. Dessverre opplever jeg noe nagetivitet rundt det og litt drikkepress, men heldigvis forstår og respekterer de fleste mitt valg når jeg ikke drikker.

 15. Folk må få bestemme selv hva som er best for en. :) Jeg drikker, men kun vin, og som regel til mat fordi jeg syns smakssammensetningen er god. Jeg drikker på fest også, men aldri så mye at jeg blir full. Jeg blir også nervøs av tanken på å miste kontrollen.

 16. Jeg er selv avholds, og godt fornøyd med det :D
  Ikke alltid det har vært like “godt mottatt”, men.. Sånn er det vel noen ganger. Får ta det med ett smil. Verken røyksaker, alkohol eller annet dilldall er nødvendig å få i seg, i alle fall ikke for meg :>

 17. Bra innlegg! Jeg er selv ikke avholds, men jeg er ikke veldig begeistret for fest- og fyllkulturen for å si det sånn. Jeg må innrømme at jeg liker å kanskje ta 1-2 øl for å komme i god stemning og lette litt på sjenansen om jeg er på en koselig hjemmefest med mange nye mennesker, men ikke noe utover det. Å dra ut på byen, russetreff og slikt, det synes jeg ikke noe om. Det er bråkete, jeg klarer ikke å høre hva andre sier, folk oppfører seg rart og gjør uventede ting – jeg føler meg i grunn ganske lost i slike situasjoner. Nå hender det faktisk jeg får lyst på en øl eller cider for smakens skyld, men da er det snakk om én til maten, mens jeg ser TV i stua eller i badekaret. Jeg liker at det går rolig for seg når jeg skal kose meg – jeg orker ikke å bruke fritid og penger på å bli fysisk dårlig, usikker og sliten.

  Siden jeg drikker lite og bruker lang tid, har jeg blitt mast på en del om at jeg må drikke mer, drikke raskere, bestille en drink osv. Jeg blir glad av å lese at du ikke har fått noe negativ respons på det å være avholds. Fint med forståelsesfulle og aksepterende medmennesker! ^^

 18. Skulle ønske jeg var like tøff som deg! Har slitt med kronisk sykdom på leveren siden jeg var 14, men pga de rundt meg ville jeg aldri si nei til en fyll allikevel, i mitt miljø var du “taper” om du ikke drakk.. :( Nå er jeg ute av det miljøet, og har et barn. Min største frykt er at han ikke skal vokse opp med en mamma pga mine dumskaper tidligere, og jeg har nå tatt avstand fra alkohol selv, etter å ha fått en skikkelig oppvekker fra legen om at her er det liv eller død det er snakk om.. Men det verste er at har du vært glad i alkohol (har jo aldri vært noe i nærheten av alkoholiker, var jo bare på skøj i helgene men) så savner man den pilsen på varme sommerdager, eller det glasset med vin en venninnekveld, og det er kjedelig! Skulle ønske jeg aldri hadde begynt å drikke..

 19. Jeg synes det er veldig bra at du følger hjertet ditt (og fornuften din!) når det gjelder alkohol. Også er det veldig fint at du skriver om det, for jeg vet du er et forbilde for mange. Det er kanskje lettere for ungdommer å ta valget om å la være å drikke når man har noen å se opp til som har tatt det valget.

  1. Takk, Inefine! Synes det er superviktig å være åpen om det, men også å få fram at det er like greit å være avholds som å ikke være det. Så lenge valget er styrt av egne følelser og meninger er det bra :-)!

 20. Så godt å lese dette! :D Jeg deler så mange av disse meningene at jeg nesten kunne skrevet det selv. Og jeg er glad du ikke har møtt mange negative tilbakemeldinger, for dem har jeg sett litt til, og det er ikke noe gøy.

 21. Jeg har aldri røkt en sigarett; har tatt total avstand fra tobakk og narkotika hele veien. Jeg har et ukomplisert forhold til alkohol, og drikker ikke så ofte sammenlignet med mange andre, men jeg drikker når jeg har lyst til det, og bare ting jeg synes at smaker godt. Noen festkvelder kan jeg droppe det helt, fordi jeg ikke har noe behov, og da er det greit – det er jo alltid greit at folk ikke drikker alhohol, samme hva som er grunnen og hvor langvarig avgjørelsen er. Jeg synes at varsellampene bør blinke når folk drikker seg til mot eller humør – man kan ta en øl fordi man ER glad, ikke for å BLI glad! Jeg synes at dine tanker rundt temaet virker fornuftige, og alle står fritt til å velge eler velge bort det de vil – heldigvis.

 22. Kjenner meg godt igjen i mye av det du skriver. Jeg har drukket alkohol, men jeg har aldri vært full og jeg har heller ingen planer om å bli det. Jeg har opplevd mye drikkepress og spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker, så jeg har ofte endt opp med å drikke litt for å unngå det. For meg handler det om at jeg ikke vil miste kontrollen over meg selv fordi jeg drikker noe. Jeg liker å ha kontroll og tanken på å ikke ha det skremmer meg mer enn noe annet. Jeg er ikke den som slipper meg løs og alltid er meg selv i sosiale situasjoner, så jeg har hørt flere ganger at jeg burde drikke mer for å “ha det mer gøy”. Det kan godt hende de som sier det har rett, men jeg føler at det er feil at jeg må drikke noe for å kunne være meg selv. Klarer ikke helt å se at den man er når man er påvirket av alkoholen er den man egentlig er… Jeg er heller ikke spesielt glad i smaken av alkohol, så jeg har ingen gode grunner til å drikke og holder meg derfor mest mulig unna.

 23. Fint å se at det er flere enn meg :) Jeg er ikke avholds, men smaken av alkohol er jo helt motbydelig. Og om den eneste grunnen til at jeg skal få det i meg er så jeg skal bli sørpe dritings, ser jeg ikke poenget. Det er ikke noe gøy å være sørpe dritings, så jeg drikker ikke. Det er dyrt, og for meg unødvendig. Kan like godt ta meg et glass solo, smaker mye bedre og koster mye mindre :)

 24. Da jeg var 16-19 var jeg kjempeglad i å drikke alkohol men nå som jeg har blitt 20 (ironisk nok) har jeg drukket mindre og mindre. Det er jo bra for kroppen, men det er litt synd at jeg da er SÅ spesiell fordi jeg ikke vil drikke alkohol..

 25. Veldig fint innlegg, syns det er tøft at du står for å være avholds :-) Vi trenger noen motsatser til den ekstreme drikkekulturen vi har i Norge, det er helt utrolig hvor opptatt folk er av alkohol! Selv er jeg ikke avholds, men jeg drikker bare når og om det passer meg, og bare det jeg liker (stort sett vin til mat eller i hyggelig lag en sjelden gang). Om man i det hele tatt skal drikke, syns jeg at man skal drikke for å nyte, og det med måte. Det er egentig veldig rart hvor akseptert og vanlig det er å drikke større mengder alkohol. To-tre glass i uken kan være gunstig for mange, men sparer man det opp til en eller to kvelder meg helgefyll får man jo så mye på en gang at man blir forgiftet. Hvorfor man gidder å utsette seg for det skjønner ikke jeg… Jeg syns det er synd at så mange russeknuter går ut på å drikke alkohol, og gjerne mye av det.

 26. Jeg drikker heller ikke og trives med det :-) Det bare ble sånn, det er ikke noe jeg har bestemt meg for å la være. Kaller meg ikke avholds, men drikker ikke likevel. Kan smake på da, men det blir aldri at jeg tar meg et glass med noe selv.

 27. Herlig innlegg, Ina! :-)

  Jeg er ikke avholds til alkohol, men jeg tror jammen meg at jeg skal bli det..! Jeg begynte å drikke litt som 18-åring, men har bare drukket veldig sjelden i grunn (går som regel flere måneder mellom hver gang), så det kommer ikke til å bli noe savn for meg. Jeg syns hele drikkegreia er ganske pes egentlig, og jeg elsker å være på fest og “danse” (tulle rundt med venner), uten å måtte tenke på at jeg får angre på moroa neste dag. Jeg elsker å våkne opp uten angst og kvalme/hodepine, mens alle de andre poster facebookstatuser om hvor reduserte de er. Klarer utmerket godt å ha det moro uten :-)

  Takk!

 28. Jeg liker å høre at selv om du ikke drikker, ikke er motstander av alkohol. Skjønner godt at noen ikke liker selve alkohol smaken, og da er det jo selvfølgelig lite vits i å drikke det :)

 29. Herlig innlegg! :) Jeg er 21 år (snart 22) og avholdsmenneske! Jeg visste ikke at du var det også! :) Jeg er så sykt fornøyd med å være det selv, og blir alltid glad når andre trives med å ha tatt det samme valget! Selv om enkelte venner synes det er rart, så har jeg veldig få problemer med å være avholds idag! Veldig mange som lurer på hvorfor jeg ikke drikker når jeg IKKE er kristen, men utover det er det få spørsmål om valget mitt. Elsker å slippe alle kostnadene med å drikke alkohol, for ikke å snakke om helsegevinsten! :) Jeg liker heller ikke tanken på å miste alle hemninger og all kontroll. Men respekterer de som velger det, selvfølgelig. :)

  1. Hurra! Ironisk nok er min storesøster kristen (utdannet diakon, faktisk!) og hun er den av oss som drikker! Rart det der:P

 30. Vanskelig og forestille seg egentlig… Jeg kunne godt være foruten tenåra og alt tull som fulgte med alkohol der. Men og ta ett glass vin eller noe og kjenne varmen spre seg i kroppen og at en slapper av i kroppen og blir litt tullete (jeg er veldig rolig ellers) syns jeg er koselig. Men ofte føler jeg rett og slett ikke for og drikke, og da gidder jeg ikke lengre og drikke bare fordi alle andre gjør det, så det blir mye mindre enn før og aldri mer en jeg føler for. Tror det er viktig og kjenne sine egne grenser ja, og viss dine grenser er ingenting burde ikke det være ett problem for noen. Men kanskje lettere i en by? Når jeg bodde på bygda ble en jo direkte mobba viss en ikke drakk eller ble full….

 31. Jeg er 17 år i dag, og i et miljø hvor så og si alle drikker. Torsdagsfylla er et vanlig begrep, og jeg har ofte følt meg utenfor fordi jeg har valgt å være avholds. Dette er først og fremst fra mennesker jeg ikke kjenner så godt jeg har fått direkte negative kommentarer fra, men da burde jeg vel kanskje ikke bry meg heller? Det som egentlig sårer meg mest er at de fleste vennene mine tar det som en selvfølge at jeg også kommer til å begynne og drikke, og dette blir nok bare værre etter at jeg har fyllt 18. Heldigvis er ikke alle sånn. I morgen, da jeg skal feire 18-årsdagen til to gode venninner av meg, spurte de andre om de skulle kjøpe alkoholfri cider til meg. Sånne ting gjør det enklere å stå for valget mitt, for det er noe jeg virkelig har lyst til å være mer stolt av.
  Supert at du tar opp dette, det innspirerer.

 32. Superbra innlegg! : )
  Er avholds til alt det du nevnte også, pluss til snus. (Heh, kanskje i det litt ekstremeste laget, jeg har ikke smakt det heller :P) Er veldig mange rundt meg som velger å ha det såkalt moro med mye sprit og alkohol (i en alder av 16), så det var litt koslig å både lese selve innlegget og kommentarene. Visste på en måte ikke at det var så mange som styrte unna det. : )
  Stå på!

  1. Ina mewkid skriver: Jeg er 21 år og avholds. Avholds til alkohol, avholds til tobakksprodukter, avholds til narkotika. Snus er et tobakksprodukt: ).

 33. Jeg har drukket min del av alkohol i livet mitt. Og opplevd både gode og vonde ting. Har hatt blackout og hele pakka. Nå som jeg har blitt “voksen” har jeg gått lei av å feste for å ha det gøy. Så nå har jeg vist blitt det mange av vennene mine kaller avholds. Jeg kan ta meg et glass av og til, men å drikke for å bli full, det skjer ikek mer. I og med at jeg er fra en liten bygd midt i Finnmark, blir det faktisk sett på som teit at jeg ikek drikker. Bestevenninna mi sa en gang rett ut at jeg ikke trengte å komme i bursdagen hennes om jeg ikke hadde tenkt å drikke. Å det er sånn miljøet har blitt der jeg er fra. Drikkepress fra man er 13 år til man gifter seg. Til og med min bror på 27 sier at han føler drikkepress der. Syke ting..
  Vet ikke helt om jeg hadde noe poeng med dette. Ville bare fortelle.. Også vil jeg bare si at du er heldig som har venner som skjønner hvorfor du ikke drikker. Har veldig respekt for folk som sier nei. Det smaker jo som oftest crap uansett:)

 34. Så fint at du skriver om dette, veldig fint innlegg!

  Selv synes jeg alkohol smaker godt, og jeg er opptatt av smakene i en god vin eller lignende. Jeg er stolt over at jeg kan sitte å snakke med godt voksne mennesker om vin, whisky, øl og alt dette. Var på fest for første gang her om dagen, og alt var kjempegøy og har ingen dårlige erfaringer hittil, noe som jeg er veldig glad for. Alkohol skal være en nytelse og ikke noe som ødelegger en. Nei, jeg er bare glad for å kunne ha den gleden i livet, men jeg skal være på fest en gang og være helt edru, for å finne ut om jeg faktisk trenger å drikke!

 35. Kjempe fint innlegg! :)
  Selv drikker jeg om jeg er i ett godt selskap og har lyst samtidig, men det er ikke ofte. Jeg er derimot ute på byen hver helg jeg ikke drikker som kjørende. Synes ikke det er noe galt med å dra på byen og drikke cola eller vann. Har heller ikke opplevd å få negative kommentarer fra andre om det. Jeg begynte generelt seint forhold til mine venner og drikke, trur det er en stor del av grunnen til at jeg til dags dato fortsatt kan sitte edru blant dem og kose meg, for jeg hadde allerede gjort det opptil flere ganger før. Satt da som regel å knasket på kjeks og drakk cola, vennene mine husker det veldig godt og jeg får høre det ofte når jeg sitter edru blant de ute på byen i dag “Har du med deg kjeksen i dag?” på spøk. Skal ikke legge skjul på at jeg har vært full opptil flere ganger og har til tider tenkt at “hvor gøy har jeg det ikke nå” og har da som regel ei “Smilefylla” der jeg går med konstant smil rundt munnen, engang våknet jeg med gangsperre i smilemuskelen ;) Fulle meg er veldig utadvent, smilende og skravler masse når jeg drikke, noe som kan utebli om jeg er edru alt etter hvilket selskap jeg er i, men jeg koser meg likevel masse som edru!
  Selv har jeg stor respekt for de som velger å takke nei, da jeg er en av de som sier nei mer enn jeg er den som sier ja. Jeg drikker aldri om jeg ikke har lyst og har heller aldri falt for gruppepresset, eller opplevd ting som er negativt i forhold til alkohol, nesten ikke vært fyllesyk heller. Jeg har også en intern alkosperre på hverdager og de dager der jeg har jobb eller andre viktige ting jeg må være med på. Jeg har også vanskelig for å drikke om jeg er i ett selskap med mange ukjente, og trur det har gjort meg mange gode tjenester opp gjennom årene. :)

 36. Fint innlegg :) Jeg tror det er viktig for unge mennesker å lese at det å være avholds kan (og burde!!) være problemfritt. Det gjør meg trist å høre om drikkepress i enkelte kulturer- særlig unge, og jeg skjønner ikke helt at det skal bety noe om man drikker eller ikke. Selv har jeg aldri opplevd noe som gjenkjenner drikkepress på noen måte, men så har jeg vel heller aldri hengt med de “verste” :) Håper flere kan kjenne på det at man må følge sin egen stemme, og bestemme over sin egen kropp!

 37. Supert innlegg! Er selv over 20 år og avholds :) Har opplevd mye utestenging og problemer med å bli akseptert i bygda(kommer fra et lite sted) pga at jeg sa nei til alkohol. Syntes det rett og slett er sløsing med penger! Men de som velger å kaste pengene ut av vinduet/do skåla velger jo det helt selv. Syntes det også er endel idiotisk av de som drikker og klager på at de er fyllesyke dagen etter.. Menmen slik er nå verden :)

  Er jo bare fordeler med å ikke røre alkohol, tenk så flotte og fjonge vi holder oss både innvendig og utvendig! Vil ikke ha utskrumpet hud som 30 åring :p Mange som ikke har peiling på hva alkohol gjør med kroppene dems, synd..

 38. Dette var et supert innlegg! Måtte dele det på fb-siden til bloggen min slik at flere kan lese dette :) Stå på, Ina! Eg drikke veldig sjeldent selv, men når eg først drikker, så vet eg mine grenser for inntak av alkohol. Er ingen grøftefyll på meg :)

 39. Åå så himla bra!!! synes det var kjempefint av deg å dele dette! Jeg fant ut nå i høst faktisk at jeg ville bli avholds fordi jeg ikke takler alkohol, smaken, får vondt i hodet osv. Jeg kan ha det helt fint uten og være kjempeglad så jeg skjønner ikke helt poenget for min del.

Kommentarer deaktivert.