Home » Gjesteinnlegg » Gjesteinnlegg: Reisebrev fra Sigrid i Sibir, del 3

Gjesteinnlegg: Reisebrev fra Sigrid i Sibir, del 3

All tekst og foto: Sigrid. Følg også reisen hennes via hennes Instagram-konto :-)


IMG_4583IMG_4533
Her i Kokorya begynner ting å falle på plass.
Det er ikke lengre rart å våkne opp her og jeg tenker ikke på hjemreise hele tiden. Jeg er jeg blitt veldig glad i denne plassen og har allerede lovet Maria at jeg skal returnere.

IMG_4415 IMG_4421 IMG_4566

Jeg har vært her i to måneder nå
(i Russland i tre) og skal være her til 22. juni. Jeg gleder meg til å se steppene bli grønne og til å bade i elva.
Det er allerede blitt varmere og snøen er smeltet.

Jeg og Maria trives usedvanlig godt i hverandres selskap. Det er underlig hvor morsomt en 25-åring fra Harstad kan ha det med en 65-åring fra Kokorya. Det tøyses også med at jeg er datteren hennes og hvis hun går ut alene lurer folk på hvor hun har gjort av ungen sin.
Det ble også tøyset med at jeg hadde sõõk-tilhørighet og at jeg er en sagal. En sõõk er en altaisk klan som vanligvis er patrilineær (du er fra samme klan som faren din), men for tilfeller der man ikke vet hvem faren er blir man en del av morens sõõk. Maria er sagal, så da er jeg det også.
Jeg ble også fortalt at jeg var et ekorn her om dagen. Altaiere klassifiserer også folk etter alder og hvert tiår har sitt eget symbol. Når man er i 20-årene er man et ekorn, når man blir 30 blir man en ulv og når man blir 40 blir man en kamel. Så får man håpe at man blir 100 fordi da blir man et egg.

IMG_4407 IMG_4444 IMG_4474  IMG_4515 IMG_4572

Jeg fikk delta i en begravelse for noen uker siden og det var både veldig trist og veldig interessant. Det er masse symbolikk i altaiske begravelser og man har en idé om at mennesket lever videre i en verden under vår egen. Der må de ha mat og utstyr og derfor legger man med den døde klær, kniver, tekjeler, vodka, juice, mat og ting personen har likt. I flere år etterpå legger slektninger mat på gravene til sine slektninger. Godteri, vodka og øl er populært å legge ned. Jeg så til og med noen tenne en sigarett og legge den ved hodet av graven. Det er litt fint tenker jeg, en slags omsorg som varer forbi døden.

IMG_4487 IMG_4493 IMG_4507

Det antropologiske er ikke alltid like lett og jeg merker at å være på feltarbeid er stressende saker. Man er aldri fornøyd med egen innsats. Men så snubler man over fantastiske oppdagelser som gir mening og inspirasjon til å ikke gi opp. Det er noe av det fineste og tyngste jeg har opplevd, men jeg tar meg selv i å smile dagen lang, så det er vel mest fint.

I neste uke skal jeg og Maria dra til Ust-Kan (et område i Altai) og Gorno-Altaisk (delstadshovedstaden) for å besøke døtrene hennes. Det blir nok utrolig hyggelig og jeg gleder meg til å se mer av dette vakre landskapet.

IMG_4634

Ting jeg har lært så langt:
Jeg er ikke så flink å drikke vodka som jeg trodde. Russisk standardstørrelse er 1dl og fikk meg til å brekke meg som en 16-åring som smaker øl for første gang.
Det russiske ordet for edderkopp er ‘pauk’ og av en eller annen grunn gjør det alle edderkopper litt mindre skumle. Noe som heter ‘pauk’ kan liksom ikke vær så farlig.
Det finnes blonde og blåøyde altaiere. Jeg er like fascinert hver gang jeg ser en og tøyser med at vi er i slekt.
Noen kameler beiter sammen med kyr og de ser litt ut som om de har glemt at de er kameler. Kanskje de tror de er kyr?
Når man har vært uten dusj i to måneder er det å komme over en litt som å vinne lotto og ha bursdag på samme dag.
Hvis man spiser hjernen til et dyr sies det at man kommer til å få et bedre hode og bli smartere. Jeg spiste sauehjerne og forventer nå A på masteren.
Å si til noen at de har lagt på seg ansees for å være et kompliment. Det betyr at du trives og har det godt i livet. Og når folk sier det til deg så klyper de deg gjerne i magen. Jeg var ikke like glad i det komplimentet, for å si det sånn.
Det russiske ordet for frisør er ‘parykkmaker’. Dette synes jeg er utrolig komisk, men har ikke funnet noen russere som synes det er morsomt.

IMG_4641

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
    1. Så hyggelig at du liker dem! Jeg synes det er like spennende hver gang jeg får et reisebrev fra Sigrid i innboksen, og å få dele det med dere er ekstra stas :-D

Kommentarer deaktivert.