Home » Tanker » Tips til energi og overskudd i en travel hverdag

Tips til energi og overskudd i en travel hverdag

Jeg har fått spørsmål fra dere om hvordan jeg får tiden til å strekke til, og hvordan jeg får overskudd i en travel hverdag, samt om jeg har noen tips til dere. Jeg skal prøve!:

Først ut kan jeg starte med å dele en plan med dere, på hvordan en uke som oftest ser ut for meg:
uke

I løpet av en uke er det en god del tid som går med til reise til og fra jobb, og 8,5 timer tilbringes som regel på jobb. Da er det ikke så mye som er igjen av dagen, i og med at jeg har den arbeidstiden jeg har! Allikevel trives jeg veldig godt med denne ordningen her i Oslo, og føler jeg har funnet en god flyt.

Nøkkelen for meg er rutiner.
Stå opp, og legge meg, til samme tid, hver dag, og ikke la det skli for mye ut i helgene, har vært en redning for meg. Før kunne jeg godt sove til nærmere ni, gå rett på badet, hive i meg litt frokost og fare avsted til jobb. Nå står jeg heller opp tidlig, for å rekke en frokoststund sammen med Åsmund, og å jobbe litt med bloggen før jobb. Jeg har uansett mer energi tidlig på dagen, så for meg fungerer det veldig bra å stå opp tidlig, og å legge meg tidlig. Åtte timer med søvn er absolutt å foretrekke, og rutinen gjør at kroppen min er klar til å stå opp når klokka ringer om morgenen, fordi den er vant til det.

Kosthold.
Mat med nok energi og næring i er også viktig. Jeg starter dagene med en næringsrik frokost, som skal holde meg mett fram til lunsj (14:30 på jobb). Litt frukt får bli mellommåltid, og jeg sørger for å drikke nok vann. Grove kornprodukter, mye grønnsaker og frukt og proteinholdige matvarer (belgfrukter, meieriprodukter, soyaprodukter og tofu) fyller jeg opp med i løpet av en dag, samt noen kopper med kaffi og/eller te. På den måten har kroppen nok brensel, og jeg holder meg frisk og sterk.

Egentid.
Å ha litt tid, helt alene, er viktig i en travel hverdag. Om det så er å lese litt i en bok i ro og fred, meditere, gå seg en tur eller sitte på kafé alene. Bare å senke skuldrene litt, puste og bare være alene med seg selv og tankene sine. Gjerne litt egentid hver dag. For min del er dette tiden jeg har fra Åsmund drar på jobb litt etter åtte, til en halvtime før åpningstid på jobb.

Sosialisering med mennesker som gir energi.
Å bruke noen timer i uka på å finne på hyggelige ting med venner eller familie, er ekstremt viktig for meg. Selv om jeg kanskje fysisk er sliten en dag, er det fint å kunne le, prate og hygge seg sammen med andre, og i passe doser er det noe som absolutt er med på å gi energi og overskudd! Å jobbe med mennesker som jeg gjør, gir mye energi, men kan også slite ut, og gjøre at det er veldig forlokkende med en helt stille kveld, uten andre stemmer i hodet enn sin egen.

Trening/mosjon.
I min jobb står jeg oppreist hele dagen (med unntak av en liten halvtime hvor jeg spiser, men også denne er oftest ikke sammenhengende), går mye fram og tilbake, og så trener jeg styrke (bodypump) en gang i uka. Dette tror jeg er med på å gi meg mer energi og overskudd, fordi kroppen holder seg sterk og er bedre rystet til å takle fysisk motgang. Mosjon i form av en tur er ikke bare godt for kroppen, men også for sinnet, og kan absolutt anbefales, gjerne ukentlig. Kort eller lang tur er ikke så viktig, så lenge det føles passe for deg.

Ellers synes jeg det fungerer strålende med en vekkerklokkelampe nå i høst/vinterhalvåret! Det er en lampe som tennes rundt en halvtime før den ringer om morgenen. Først svakt, svakt lys, som så gradvis blir sterkere, helt til den ringer for å vekke deg. Med et allerede opplyst soverom, er det mye lettere å sprette ut av senga, og å slå på lyset på badet rett etterpå er ikke noe problem! Vi har tatt vår i bruk allerede for denne sesongen, og det gjør virkelig underverker. Slike lamper finnes f.eks på Clas Ohlson.

Dette var altså mine tips!
Håper noen av dere kan dra nytte av dem, og gjerne dele deres tips i kommentarfeltet!

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 1. Nyttig! Og det er jo interessant å lese at du egentlig ikke har såå mye tid igjen (etter at alt det faste er gjort; arbeid, handling, vasking etc), men likevel så får du så mye fint ut av de gjenstående timene. Nyttig og inspirerende!

  1. Tusen takk! Ja, jg prøver å være effektiv, hehe! Jeg er derimot ikke så flink til å ta heeeeelt fri, dog. Må nok jobbe med det, ja!

   1. Det tror jeg de fleste kan kjenne seg igjen i. Jeg er iallefall ikke flink til fritimer som rommer “nå har du helt fri og gjør akkurat som du vil uten noen form for dårlig samvittighet over alt det som burde vært gjort istedenfor”. Så det må jeg jobbe med!

 2. I en travel hverdag er det viktig å sette pris på de små tingene. Jeg er helt ferdig etter slike lange arbeidsdager, og å gjøre noe etter jeg er ferdig med en seinuke er vanskelig.
  Enig i at å ha egentid er veldig viktig, selv ifra samboern noen(!) ganger. Trives i eget selskap jeg :-)

  1. Det skjønner jeg godt! Ja, det er det, selv fra kjæresten. Det er viktig å være mutters aleine i blant!

Kommentarer deaktivert.