Home » By Request » By request: Om salg & kjøp av bolig

By request: Om salg & kjøp av bolig

Isabel: Kan du lage eit eige innlegg om prosessen rundt det å kjøpe bolig?
Jeg: Jovisst kan jeg det! Let’s go!


Så!
I skrivende stund har Åsmund og jeg nettopp kjøpt vår andre bolig sammen, og det kjennes skikkelig voksent og spennende på en og samme tid. For dere som ikke husker/vet historien bak, kommer litt av den nå: Da vi flytta til Oslo sammen, bodde vi de tre første årene i en studentbolig i Iladalen, mens Åsmund studerte. Men, da studietiden hans gikk mot slutten, begynte vi å tenke på å kanskje muligens flytte. Det var da Miriam, som jobbet i nabobutikken tvers over gangen for Lush (jeg jobbet der da), en kveld vi holdt på med stengerutinene fortalte at hun skulle leie ut leiligheten sin på Skullerud. Hun ba meg si ifra om jeg visste om noen som trengte et sted og bo, og vips så var hjulene igang. Ikke lenge etter flyttet Åsmund og jeg inn, og leide fram til hun skulle selge leiligheten et drøyt halvår etter.

iladalen

Vi trivdes allerede veldig godt, og var naturligvis lite lystne på å flytte, og tok derfor kontakt med banken vår i Risør, om å få ta opp vårt første boliglån. Vår person i banken var utrolig hjelpsom,  vi fikk arrangert et møte med henne i Risør, og med litt egenkapital, og litt sikkerhet i mamma og pappa, fikk vi vårt første boliglån våren 2013. Yay! Miriam ville gjerne selge direkte til oss, men i og med at leiligheten ligger i et OBOS-borettslag, er ikke det mulig. Men, vi fikk ordnet det sånn at leiligheten kun ble lagt ut på OBOS-sin side, uten bilder eller fancy tekst, for å vekke minst mulig interesse. Det virket (det kom kun to enheter på visningen), og leiligheten ble vår! Siden da har vi flittig betalt ned på lånet hver måned, og spart i hver vår BSU (boligsparing for unge)-konto.

Når vi nå fikk det for oss at vi ville flytte igjen, var prosessen en litt annen. Fordi leiligheten vi har eid de siste årene er en OBOS-leilighet, tok vi kontakt med OBOS, og fikk besøk av en riktig så hyggelig mekler til en samtale. Der gikk han gjennom alt det praktiske med salg av bolig for oss, og vi kunne velge forskjellige “pakker” med hjelp til boligsalg (typ taktstmann, fotografering, prospekt, annonsering osv), og vi kom til enighet om hva som passet for oss. Dokumenter ble lest, papirer signert, og mekleren vår var veldig hjelpsom. Vi valgte dato for takstmannbefaring, fotografering, samt datoer for visning, og mekleren tok seg av å kontakte de forskjellige. Han fikset også prospektet, annonsene og alt det andre, sånn at vi slapp å ta oss av det. Herlig!

Vi valgte også å ha ham tilstede på begge visningene vi arrangerte, og selv var vi bortreist. Det fungerte veldig fint! Underveis i prosessen, fra vi først tok kontakt, til vi signerte kontrakt med kjøperne, ble det en del e-poster og telefoner fram og tilbake med mekleren, men det hele føltes veldig velorganisert og fint. Vi kunne nok ikke vært mer fornøyd med det!

Skullerud

*Trommevirvel*… Kjøp av bolig!:
Som jeg skrev ovenfor, var kjøp av bolig litt annerledes for oss sist, og fordi det ikke var en budrunde, ikke en skikkelig visning, og fordi vi faktisk allerede bodde i leiligheten vi kjøpte, føles det ikke helt som en “ordentlig” boligkjøpsprosess. Men, denne gangen gjorde det det!

Vi hadde nemlig blitt enige med kjøperne våre om en overtakelsesdato, og dermed hadde vi et tidspress på oss for å finne en bolig vi kunne flytte inn i til da. Men, fordi det er snakk om ganske mye penger, og vi ikke er stinn av gryn, måtte vi selge boligen vår først, før vi fikk kjøpe noe nytt. En kabal som måtte gå opp det der, med andre ord! Dagene etter at vi hadde solgt, finkjemmet jeg Finn for aktuelle boligannonnser som innfridde våre krav, og bokmerket dem på dataen. Jeg gjorde notater, vi plukket ut de visningene vi ville dra på, og planla nøye. Åsmund var i kontakt med vår person i banken, og ettersom vi hadde fått solgt leiligheten vår, var det ikke noe problem å ta opp et større lån. Vi hadde siden vi kjøpte i 2013 også spart opp en grei egenandel, noe som absolutt hjelper på! (Note: Spar litt hver måned! Det kan komme godt med ved et boligkjøp i framtiden!)

Visningene gjorde vi unna på en søndag, og vi falt begge pladask for den ene av de to vi så på Kampen. Leiligheten hadde visning også mandagen, og dermed ble det et langt døgn å vente for oss, før budrunden ble satt i gang tirsdag morgen. Jeg måtte på jobb, med hjertet i halsen, mens Åsmund ble igjen hjemme for by. Budene ble lagt inn elektronisk gjennom meklerfirmaets nettside, og så var det hele igang. Det ble en nervpirrende dag, med Åsmund som stadig ringte eller tekstet til meg angående bud, og tilslutt ble leiligheten vår. Åh, så letta vi var!

Kampen

Alt i alt gikk det hele altså unna som et lyn. I slutten av februar hadde vi vårt første møte med mekleren for å selge leiligheten vår, mot slutten av mars havnet boligannonsen vår på Finn, 3. og 4. april hadde vi vinsing hos oss, og dagen etter solgte vi. Søndag 10. april var vi selv på vinsinger, og tirsdag 12. kjøpte vi ny leilighet, samme dag som vi signerte kontrakt med våre kjøpere. Om fire uker, altså i slutten av mai, flytter vi inn i vårt nye hjem. Tre måneder har alt tatt, med andre ord! Jeg tror ikke det kunne ha gått så mye fortere, eller noe særlig bedre. Alt har, til nå i alle fall (bank i bordet!), gått på skinner, og vi føler oss begge godt rustet for å skulle selge igjen om et par år, med nyttige erfaringer i bagasjen.

Dette ble en wall of text, men jeg håper de av dere som var interesserte i å høre litt mer om dette, fikk svar på det dere måtte lure på!
Har dere ytterlige spørsmål eller innspill, så fyr løs i kommentarfeltet!

Del: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+